Dostupni linkovi

Mogherini na Kosovu: Glasati za demarkaciju, dijalog na severu moguć


Mogherini u Prištini: Vreme da Kosovo izglasa ratifikaciju demarkacije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federica Mogherini poručila je danas u Prištini da je sada vreme da Kosovo izglasa ratifikaciju demarkacije granice sa Crnom Gorom, jer će to "deblokirati viznu liberalizaciju za narod Kosova".

U zajedničkom obraćanju sa premijerom Kosova Isom Mustafa, Mogherini je istakla da je EU spremna za taj korak i da je sada na Skupštini Kosova da poduzme te korake.

Ona je izrazila ubeđenje da političke partije imaju na odgovornost da prevaziđu političke razlike i rasprave, pogotovo kada je u pitanju nešto što je u interesu naroda poput vizne liberalizacije, i da zajedno i konstruktivno pronađu način da se slože.

"Ubeđena sam da će političke partije pronaći način da se slože kada se ovaj sporazum nađe pred Skupštinom. Narod na Kosovu želi i zaslužuje viznu liberalizaciju. Ono što oni ne zaslužuju je nedostatak nacionalnog političkog koncenzusa po tom pitanju, ali i po pitanju evropskog puta", kazala je Mogherini.

Ona je rekla da je Kosovo postiglo napredak, naročito sa aspekta borbe protiv korupcije.

Federica Mogherini se takođe zahvalila premijeru i predsedniku Kosova na konstruktivnom pristupu u dijalogu sa Srbijom.

"Dijalog nije nešto što se radi zbog Brisela, nama je agenda puna. Ovo je u službi naroda Kosova. Naše posredstvo i naša podrška je u cilju održivog rešenja na pitanja koja su na stolu", kazala je ona.

Mogherini je dodala da je prenela da se sporazumi trebaju implementirati, po mogućnosti bržim tempom, te je najavila da će nastaviti da garantuje svu podršku da se to desi.

Visoka komesarka EU je najavila da će posetiti i mitrovački most koji "više neće označivati podelu ili sukob, već će postati simbol, nadam se, novih odnosa između kosovskih Srba i kosovskih Albanaca".

Inače, Mogherini je svoju posetu Kosova počela sastankom sa predsednikom Hašimom Tačijem, zatim sa predsednikom Skupštine Kadri Veseljijem, te sa premijerom. Nakon obraćanja, usledio je zajednički sastanak s političkim liderima, među kojima su bili prisutni i srpski predstavnici.

Premijer je rekao da je na sastanku sa Mogherinijevom bilo reči o važnim pitanjima koja zaokupljuju Kosovo. Zatražena je pomoć i podrška u prevazilaženju stanja, pogotovo u segmentu demarkacije sa Crnom Gorom, s obzirom na protivljenje kosovske opozicije.

Posvećenost Zapadnom Balkanu

Isa Mustafa je istakao da je dijalog sa susednim zemljama, uključujući i Srbiju nezamenjiva alternativa za normalizaciju odnosa i rešavanje otvorenih pitanja. Podsetio je da su neka pitanja, kao što je Zajednica opština sa srpskom većinom, u zastoju zbog toga što se srpski predstavnici još uvek ne vraćaju u institucije Kosova, na šta je zatražio podršku Brisela. On je dodao da se Zajednica treba formirati u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

"Radimo na tome da Kosovo bude faktor stabilnosti i mira, na izgradnji dobrosusedskih odnosa, na uspostavljanju saradnje u svim oblastima, ekonomiji, ali svakako smo posvećeni tome da naše odnose razvijamo u sklopu EU", dodao je Mustafa.

Premijer Kosova je kazao da je ova zemlja postigla rezultate u borbi protiv korupcije koji je, takođe, jedan od uslova za demarkaciju.

"Tražili smo i pomoć od Mogherini i Evropske komisije u prevazilaženju stanja u vezi demarkacije sa Crnom Gorom, s bozirom da protivljenje opozicije, jer naši građani ostaju talac ovoga i ne mogu da se kreću slobodno", precizirao je Mustafa.

Predsednik Kosova Hašim Tači napisao je na Facebooku da je Mogherini dala podršku procesu evropskih integracija Kosova, ali i konkretnim koracima za hitnu viznu liberalizaciju.

On je dodao da je njena poseta potvrda tome da je Evropska unija posvećena da i Zapadni Balkan postane deo Unije.

Kazao je da Kosovo i region pred sobom imaju mnoge izazove, ali aspiracije i prioriteti su isti – razvoj i članstvo u EU.

"Dijalog je najbitniji"

Nakon Prištine, Mogherini je posetila Mitrovicu. Ona je nakon obilaska radova na glavnom ibarskom mostu u Mitrovici i posle sastanka sa predstavnicima civilnog društva iz severne i južne Mitrovice rekla da je njihov dijalog bitniji od onog kojeg ona vodi u Briselu.

"Dijalog i mir nikada nije laka vežba, ali je vredna", dodala je.

Šefica EU diplomatije u Mitrovici: Dijalog je najbitniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00


Ona je izrazila ubeđenje da će most u Mitrovici zameniti njegov dosadašnji simbol podele u dijalog među narodima.

Pomirenje je ključna reč, rekla je ona, a ovo je "ključna stvar koju mi radimo i podršku koju pružamo Mitrovici".

"Dakle, pomirenje, mir, a uz to dolazi i prosperitet", precizirala je.

Ona se zahvalila lokalnim predstavnicima na severu i jugu na pruženoj podršci u ovom projektu.

Komesarka Mogherini je istakla da to nije uvek bilo lako, ali, ovaj projekat se privodi kraju i da će za nekoliko meseci obavljati svoju funkciju.

"Dijalog, saradnja i mir su mogući", kazala je ona, i dodala da će EU ostati posvećena Kosovu i brojnim projektima koje planira da sprovede.

"Veoma sam emotivna ovde. Impresionirana sam dostignućima ovde i ubeđena sam da konačno postoji razumevanje da mostovi ujedinjuju a da se poteškoće prevazilaze", zaključila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Federica Mogherini u Mitrovici
Federica Mogherini u Mitrovici


Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Goran Rakić susreo se sa Federicom Mogherini i tom prilikom su su razgovarali o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, razgraničenju dveju opština, tekućim infrastrukturnim projektima, bezbednosnoj situaciji i aktuelnim političkim događajima, navodi se u saopštenju Rakića.

Mogherini je pozdravila konstruktivni pristup u rešavanju problema na terenu, dok je Rakić naglasio da proces i format pregovora ne treba menjeti, odnosno ostati na relaciji Beograd – Priština, uz posredstvo Brisela, kako bi ono što je dogovoreno bilo i održivo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG