Dostupni linkovi

Čović: Nova vlada FBiH mora vratiti povjerenje Bošnjaka i Hrvata


Dragan Čović
Dragan Čović

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović očekuje da će odnose Bošnjaka i Hrvata uspjeti popraviti partneri u vlasti koji su u petak izabrali novu Vladu Federacije BiH.

"Primarno moramo vratiti povjerenje između hrvatskog i bošnjačkog naroda", rekao je Čović gostujući 28. aprila naveče u programu Radio televizije HercegBosne.

Dodao je kako vjeruje da će novi partneri uspjeti izgraditi nove odnose dva naroda i pojasnio kako su ga teško poremetile stranke "koje su danas otišle u oporbu", aludirajući na vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA) i Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH.

Nakon dva izborna ciklusa, blokada i četiri i po godine rada u tehničkom mandatu, novoformirani saziv Vlade Federacije BiH predstavlja istinsku priliku za efektne reforme, poručili su iz Kancelarije EU u BiH.

Iz Ambasade SAD i Ureda visokog predstavnika (OHR) poručili su takođe da nova vlada Federacije BiH mora da krene sa usvajanjem "hitnih i neophodnih reformi kako bi BiH krenula naprijed na put ka članstvu u EU".

Parlament je 28. aprila potvrdio novi saziv vlade dan nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt nametnuo izmjene Ustava Federacije BiH kako bi se Vlada konačno mogla formirati.

Odluka vrijedi samo za ovaj izborni ciklus, kako bi se gotovo sedam mjeseci od prošlogodišnjih općih izbora odblokiralo formiranje vlade.

Vodeća bošnjačka partija u BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) odbijala je podržati vladu dogovorenu u koaliciji bez te partije.

Istovremeno dok je trajala sjednica Parlamenta, ispred su protestovali protivnici Schmidtove odluke, grupa građana i članovi SDA.

U novom sazivu Vlade koji čini predsjednik i 16 ministara biće ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, HDZ-a 1990, Naše stranke i političke partije Narod i Pravda.

Prošli saziv Vlade Federacije BiH imenovan je u martu 2015. godine, nakon izbora održanih pola godine ranije, a činili su je SDA, HDZ BiH i stranka Savez za bolju budućnost.

Nakon izbora 2018. godine, zbog političkih nesuglasica i nepostojanja jasne parlamentarne većine, nije imenovana nova entitetska izvršna vlast, uključujući i predsjednika i potpredsjednike.

XS
SM
MD
LG