Dostupni linkovi

OHR očekuje da Vlada Federacije BiH odmah krene sa reformama


Premijer Nermin Nikšić (SDP) najavio je kao jedan od zadataka nove vlade da zaustavi odlaske građana, navodeći da je u proteklih osam godina BiH "napustilo 500.000 ljudi".
Premijer Nermin Nikšić (SDP) najavio je kao jedan od zadataka nove vlade da zaustavi odlaske građana, navodeći da je u proteklih osam godina BiH "napustilo 500.000 ljudi".

Nova vlada Federacije BiH mora brzo da prione rješavanju potreba građana, poručeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) nakon što je u petak potvrđeno imenovanje vlade ovog bh. entiteta.

Parlament je potvrdio novi saziv vlade dan nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt nametnuo izmjene Ustava Federacije BiH kako bi se Vlada konačno mogla formirati.

Odluka vrijedi samo za ovaj izborni ciklus, kako bi se gotovo sedam mjeseci od prošlogodišnjih općih izbora odblokiralo formiranje vlade.

Vodeća bošnjačka partija u BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) odbijala je podržati vladu dogovorenu u koaliciji bez te partije.

OHR je u saopštenju 28. aprila "pozdravio dugoočekivano kompletiranje vlasti u FBiH i implementaciju volje glasača izražene na oktobarskim izborima". Vladu su pozvali na usvajanje "hitnih i neophodnih reformi kako bi BiH krenula naprijed na put ka članstvu u EU".

"Svaka nova vlada, bez obzira koje stranke čine većinu, mora primarno biti posvećena građanima", poručili su iz OHR-a.

Istovremeno dok je trajala sjednica Parlamenta ispred su protestovali protivnici Schmidtove odluke, grupa građana i članovi SDA.

U novom sazivu Vlade koji čini predsjednik i 16 ministara biće ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, HDZ-a 1990, Naše stranke i političke partije Narod i Pravda.

Premijer Nermin Nikšić (SDP) najavio je, među ostalim, programe stimulacije za izvoznike, olakšice za registraciju novih firmi, te privlačenje stranih investitora. Jedan od zadatak će biti i zaustavljanje odlazaka iz BiH koju je, kako je kazao, u proteklih osam godina, "napustilo 500.000 ljudi".

Sjednicu Zastupničkog doma su prije glasanja o novoj Vladi Federacije BiH napustili zastupnici opozicione Demokratske fronte (DF), a potom i zastupnici SDA.

Prethodno je zastupnik DF-a Mahir Mešalić, koji je glasno negodovao tokom Nikšićevog obraćanja, kazao da će se pridružiti građanima koji su prosvjedovali protiv imenovanja Vlade ispred zgrade Parlamenta.

SDA nije dio političke koalicije formirane nakon općih izbora, s obzirom na to da HDZ BiH i stranke okupljene oko SDP-a BiH ne žele koalirati.

Prošli saziv Vlade Federacije BiH imenovan je u martu 2015. godine, nakon izbora održanih pola godine ranije, a činili su je SDA, HDZ BiH i stranka Savez za bolju budućnost.

Nakon izbora 2018. godine, zbog političkih nesuglasica i nepostojanja jasne parlamentarne većine, nije imenovana nova entitetska izvršna vlast, uključujući i predsjednika i potpredsjednike.

XS
SM
MD
LG