Dostupni linkovi

Federacija BiH neće uvoditi restriktivnije mjere


Sastanak, na poziv premijera Federacije BiH Fadila Novalića, sa ciljem definisanja zajedničkih aktivnosti i mjera u vezi sa epidemiološkom situacijom izazvanom korona virusom i imunizacijom stanovništva Federacije BiH, Sarajevo (31. avgust 2021.)
Sastanak, na poziv premijera Federacije BiH Fadila Novalića, sa ciljem definisanja zajedničkih aktivnosti i mjera u vezi sa epidemiološkom situacijom izazvanom korona virusom i imunizacijom stanovništva Federacije BiH, Sarajevo (31. avgust 2021.)

Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta neće uvoditi restriktivnije epidemiološke mjere zbog pandemije korona virusa te da nije namjera da se ide u zatvaranje.

To je poručio premijer Federacije BiH Fadil Novalić na konferenciji za novinare u utorak 31. augusta nakon sastanka sa predstavnicima deset kantona s ciljem definisanja zajedničkih aktivnosti i mjera u vezi s epidemiološkom situacijom izazvanom korona virusom i imunizacijom stanovništva Federacije BiH.

"Imamo mjere koje su na snazi i koje je preporučila struka i one se moraju poštivati", rekao je Novalić.

Istakao je da će Vlada FBiH na prijedlog Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva nastaviti donošenje okvirnih mjera, dok će specifične restriktivnije mjere donositi kantoni u zavisnosti od epidemiološke situacije.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

"Kantoni su dužni osigurati što više punktova za vakcinaciju", rekao je Novalić, te dodao kako će Federacija BiH nastaviti pomagati svim kantonima.

"Prošle godine smo ubrizgali 540 miliona grantova, a ove godine će iznos biti sličan", rekao je Novalić.

Novalić je istakao kao će od javnih emitera tražiti promociju vakcinacije. Prema njegovim riječima, snimljeno je 15 spotova koji će biti distribuirani televizijama.

On je podsjetio da počinje nova školska godina zbog čega svi moraju učiniti dodatne napore 'da sačuvaju zdravlje djece i prosvjetnih radnika', a cilj je nastaviti intenzivnu saradnju s kantonima i drugim relevantnim organizacija kako bi se prevazišle zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije.

Federacija Bosne i Hercegovine insistira da BiH napravi covid putovnice ili dokumentaciju i pozvali smo sve kantonalne vlade da počnu izdavati tu dokumentaciju s kojom se može putovati u inostranstvo, kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Međutim, Čerkez je naglasio da za tu inicijativu nemaju saglasnost iz entiteta Republika Srpska.

Siniša Skočibušić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekao je da epidemiološka situacija pogoršana te da se bolnice, odnosno jedinice intenzivne njege pune zaraženim korona virusom.

On je rekao da procenat vakcinisanih u FBiH nije zadovoljavajući. Naglasio je da povratak na staro normalno može pokušati vratiti samo vakcinacijom.

"U dva mjeseca smo učinili da je praktično udvostručen ljudi koji su cijepljeni, ali moramo više na tome raditi", kazao je Skočibušić.

U Federaciji BiH, kako je istakao Skočibušić, vakcinisano je prvom dozom 314. 000 osoba, dok je drugom vakcinisano 191.000 ljudi.

Nadležni se u Federaciji nadaju da će imati 80 posto vakcinisanog stanovništva.

Bosna i Hercegovina ima visoku stopu smrtnosti od posljedica korona virusa.

Od marta 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj COVID-a 19, u BiH je prema podacima Ministarstva civilnih poslova oboljelo više od 213. 853 osoba, a od posljedica zaraze je preminulo 9. 803 osoba.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG