Dostupni linkovi

Fahrudin Radončić tužio BiH zbog hapšenja i pritvora


Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost, Sarajevo, 24. avgust 2020.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako je Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) ponudilo nagodbu u iznosu od 6.000 maraka (3.000 evra) odštete na pripremnom ročištu pred Sudom BiH, održanom u srijedu, 24. novembra.

Radi se o pripremnom ročištu po tužbi Fahrudina Radončića protiv Bosne i Hercegovine zbog "neosnovanog hapšenja i vremena tokom postupka provedenog u pritvoru i pod mjerama zabrane".

"Iako su moji advokati tražili više, oko 30.000 maraka (15.000 evra), kako je to zakonom predviđeno, ja ću pristati na ponuđeni iznos. Moj cilj nije da štetim porezne obveznike tj. građane, nego da dobjiem satisfakciju. Meni nisu bitna finansijska sredstva", rekao je Radončić za RSE.

Postupak po tužbi Radončića protiv BiH tebao bi biti nastavljen u januaru 2022. godine.

Fahrudin Radončić bio je uhapšen u januaru 2016. godine, u vrijeme kada je bio delegat Domu naroda BiH, pod optužbom da je ometao rad pravosuđa, a u okviru predmeta Lutka, u okviru koje je ranije uhapšen i narko bos Naser Keljmendi protiv koga je vođen proces u Prištini, na Kosovu.

U okviru iste akcije, tokom 2016. godine uhapšen je i tadašnji sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH Bakir Dautbašić koji je i kandidat ispred Radončićeve stranke na mjesto državnog ministra prometa i komunikacija.

Uz Dautbašića uhapšena je i njegova nevjenčana supruga, direktorica poslovnice Apoteka Sarajevo Bilsena Šahman.

Protiv njih je u februaru 2016. godine potvrđena optužnica koja je teretila Radončića i Dautbašića da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela - ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Bilsena Šahman terećena je da je počinila krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela ometanje rada pravosuđa, a optuženog Zijada Hadžijahića da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela i krivična djela - ometanje rada pravosuđa primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Sud Bosne i Hercegovine u u maju 2018. godine prvostepenom presudom oslobodio je krivice Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsenu Šahman i Zijada Hadžijahić po svim tačkama optužnice.

Tu presudu je potvrdilo i Apelaciono vijeće Suda BiH u oktobru 2018. godine.

Sud BiH donio je potom, u julu 2019. godine rješenje o naknadi troškova krivičnog postupka od optužbi oslobođenom Radončiću kojim je naložena isplata u iznosu od 24.025 maraka (12.000 eura) iz budžeta Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG