Dostupni linkovi

Ko je Fahrudin Radončić, moćnik koji se našao iza rešetaka?


Tužilaštvo BiH optužilo je Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost i delegata u Domu naroda BiH da je rukovodio grupom koja je vršila pritisak na Azru Sarić, svjedoka u slučaju ubistva pripadnika bh kriminalnog miljea Ramiza Delalića Ćele, kako svojim svjedočenjem ne bi inkriminisala Nasera Keljmendija kojem se, između ostalog i za ovo djelo, sudi na Kosovu.

Tako je jedan od najmoćnijih i najimućnijih ljudi u BiH dospio iza rešetaka, bar dok ne istekne jednomjesečni pritvor. Ko je čovjek zbog čijeg se hapšenja uzdrmala i politička scena u BiH, te kako je od dopisnika zagrebačkog lista Danas iz Podgorice dospio do medijskog mogula i šefa jedne od najjačih političkih partija u BiH?

Policija ulazi u prostorije Radončićevog Dnevnog avaza
Policija ulazi u prostorije Radončićevog Dnevnog avaza

Klupu delegata Doma naroda Parlamenta BiH i fotelju prvog čovjeka Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić zamijenio je pritvorskom ćelijom. Uhapšen je po optužbama da je naredio da se izvrši pritisak na svjedokinju u slučaju ubistva Ramiza Delalića Ćele -Azru Sarić, kako bi dala iskaz u postupku protiv Nasera Keljmendija, kojim ga ne bi inkriminisala u ovom slučaju. Radončić je pritisak na Sarićevu, prema optužbama, vršio preko svojih saradnika Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da će u procesu biti saslušano više od dvadeset svjedoka.

„Navode iz optužnice i krivnju navedenih osoba tužitelj će dokazivati saslušanjem dvadeset sedam svjedoka, nalazima četiri stručna vještaka i prilaganjem više od 160 materijalnih dokaza", rekao je Grubešić.

Istovremeno, prema optužnici, uz pomoć Zijada Hadžijahića, inače uposlenika Ambasade SAD u Sarajevu, pokušavao je provjeriti vodi li se istraga o pritiscima na Sarićevu na Kosovu, i da pokuša da je zaustavi. Z

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Zauzvrat je obećano, i ispunjeno, imenovanje njegove supruge Nermane na mjesto ambasadora BiH u Sloveniji. Zbog ovog slučaja u Tužilaštvu BiH saslušan je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"To imenovanje nikakve veze nije imalo sa slučajem eventualnog uticaja na svjedoke za šta su optuženi gospodin Dautbašić i gospodin Radončić", tvrdi Bakir Izetbegović.

Za rukovodstvo Radončićeve stranke sve je politička namještaljka i udar na evropski put BiH, smatra potpredsjednik Saveza za bolju budućnost Mirsad Đonlagić.

“SBB je potpuno uvjeren da je predsjednik Fahrudin Radončić apsolutno nevin te da je riječ o besprizornoj političkoj montaži koja za cilj ima destabilizaciju bošnjačkog političkog faktora, a time i destabilizaiju Bosne i Hercegovine", rekao je Đonlagić.

Put koji je Fahrudin Radončić prešao od dopisnika zagrebačkog lista Danas iz Podgorice do vlasnika jednog od najmoćnijih medija u BiH i šefa jedne od najuticajnijih stranaka u bh političkom životu pun je kontroverzi. Na početke, vezane uz rodnu Crnu Goru, podsjetio je novinar RSE Dimitrije Jovićević.

Impresum lista "Omladinski pokret"
Impresum lista "Omladinski pokret"

Jovićević navodi kako je u Nikšiću Radončić završio Višu pedagošku školu, odsjek likovno vaspitanje. Sklonost ka crtanju potvrdio je kao karikaturista, dok je sa 23 godine postao urednik „Omladinskog pokreta“, lista Saveza komunističke omladine Jugoslavije ( SKOJ) , u čijem je impresumu pisalo da je bio „urednik zabave“.

Vrhunac novinarskog angažmana bila je Radončićeva uloga dopisnika Zagrebačkog lista Danas iz Crne Gore, od 1989. do početka rata u Bosni i Hercegovini.

Politikom se Radončić počeo baviti vrlo rano kao član Saveza komunista Crne Gore. Bio je Izvršni sekretar Saveza komunista Titograda do 1988., kada je smijenjen u okviru tzv. Antibirokratske revolucije, kojom je sa vlasti otišla kompletna tadašnja komunistička vrhuška u Crnoj Gori a postavljena nova podobna Slobodanu Miloševiću, koju su personifikovali Momir Bulatović i Milo Đukanović.

Milo Đukanović
Milo Đukanović

Međutim, upravo sa Đukanovićem, Fahrudina Radončića veže dugogodišnje prijateljstvo i bliski odnosi, koji, kako je potvrdio crnogorski premijer, traju i danas.

"Sa Fahrudinom Radončićem sam u standardno dobrim odnosima. On i ja svoje poznanstvo, prijateljstvo i političko razumijevanje njegujemo od prije 30 godina, kada smo obojica obavljali neke političke poslove u Crnoj Gori“, naveo je Đukanović

Dvadesetak godina nakon što je napustio Podgoricu Radončić je u Sarajevu stvorio imperiju koja se mjeri stotinama miliona eura. Tokom rata aktivirao se u kancelariji tadašnjeg komandanta Armije BiH Sefera Halilovića, a zahvaljujući potpori bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića uticaj mu je stalno rastao. Oformio je najprije Bošnjački avaz, koji je potom postao Dnevni avaz, danas najtiražniji dnevni list u BiH.

Kako je biznis rastao, slijedila je i štamparija, TV kuća, sedmični listovi... A onda su na red došla i dva tornja, jedan na mjestu nekadašjeg lista Oslobođenje, koji je danas hotel Radon Plaza, te drugi Avaz Twist Tower, sjedište lista, ali i njegove stranke. Poslovne veze gradio je s danas, u najmanju ruku, kontroverznim osobama uključujući i srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića, kojem se zbog brojnih malverzacija sudi u Srbiji.

Miroslav Mišković
Miroslav Mišković

Iako u Srbiji nemaju zajedničkih poslova, dvojica kontroverznih biznismena osnovali su 2007. godine u BiH kompaniju Prezident nekretnine. Kao vlasnici u registar su bili upisani Delta Real Estate Beograd, Vaniti International Corporation iz Belizea i Avaz Sarajevo. Partnerstvo je kratko trajalo, a prekinuto je nakon što je preko Belizea Avazu uplaćeno oko 4 i po miliona eura što je bila prva rata za planirani tržni centar, koji je kasnije ostao u vlasništvu Avaza.

Tu u priču ulazi i Naser Keljmendi, optuženi narko diler, zbog kojeg se Radončić i našao u pritvoru i pod optužnicom. Vezu je, prije skoro sedam godina, otkrio tadašnji prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian. U političkom magazinu FTV-a “60 minuta” rekao je da je Radončića posavjetovao da izađe iz poslova sa Keljmendijem.

“Jer, kako se bude razvijala istraga protiv Nasera Keljmendija, ova će sredstva biti zamrznuta i ako se njegova sredstva pojave u vezi s tim, onda će i njegova sredstva biti zamrznuta. On jest prihvatio taj savjet, povukao je novac iz Vanity Internationala. To je jedno međunarodno preduzeće registrirano u Belizeu koje posluje s Keljmendijem", rekao je tada Gregorian.

Ta je veza prekinuta, ali, kako tvrdi novinar Centra za istraživačko novinarstvo Mubarek Asani, ne i njihovo prijateljstvo i drugi poslovi.

„Keljmendi je, prema našem istraživanju imao poslovnu saradnju sa njegovom kompanijom Avaz i razmijenili su vrijedne nekretnine u Sarajevu i Zenici. Prema ugovoru o razmjeni nekretnina Avaz je dao kuću od oko 450 m2 na Ilidži, a zauzvrat je od Keljmendija dobio poslovni prostor od 120 m2 u Zenici. Razliku ciejne od 200 hiljada maraka Keljmendi je uplatio na račun Avaza. CIN je otkrio i da je Keljmendi iz SAD naručio tri džipa „grand cherokee“. Dva blindirana vozila su transporovana u BiH i pored zabrane američkih vlasti, a jedan od tih zabranjenih automobila kupio je Avaz", objašnjava Asani.

Hapšenjem, a potom i podizanjem optužnice na Kosovu Radončić biva uvučen u još jednu aferu s osobom za koju se navodi da je jedan od najvećih šefova podzemlja na Balkanu. Prema navodima iz optužnice protiv Keljmendija, povezan je sa ubistvom Ramiza Delalića Ćele, što je čitajući optužnicu naveo i međunarodni tužilac Andrew Hughes.

Naser Orić
Naser Orić

Naser Keljmendi u udruženom poduhvatu prema našem spisu broj 23-60K sa Fahrudinom Radončičem, Ekremom Lekićem, Muhamedom Gašijem, Milovanom Jeremićem, Ljubišom Buhom zvanim Čume, Milanom Ostojićem zvanim Sandokan, Naserom Orićem, Senadom Šahinpašićem, Nebojšom Vukomanovićem, Strahinjom Rašeta i drugima, organizovao, osnovao, nadzirao i upravljao direktno strukturom organizovane kriminalne grupe ili aktivnio učestvovao u ovoj grupi, znajući da će njegovo učešće doprinijeti izvršenuju teškog krivičnog djela teško ubistvo nad suparničkim kriminalnim vođom Ramizom Delalićem", navedeno je u optužnici.

Novinarka RSE sa Kosova Amra Zejneli o ovom je slučaju razgovarala sa advokatom Nasera Keljmendija, Besnikom Berishom, koji u izjavi za naš program navodi da je ime Fahrudina Radončića pomenuto samo u izjavi Šejle Turković. Ona je Sudu rekla da je Radončić u saradnji s ostalima učestvovao u pripremama za ubistvo Ramiza Delalića.

„Inače, nijednom i nijedan drugi svjedok nije pomenuo njegovo ime , a njena izjava nije bila potkrepljena. Što se njegovog hapšenja tiče, radi se o jednom drugom slučaju koji se uopšte ne povezuje s ovim slučajem na Kosovu. Od onoga što smo pročitali sumnja se na uticaj na svjedoka u procesu u kojem nije jasno da li je taj svjedok iz procesa na Kosovu ili iz onog u Bosni. Koliko mi znamo, postoji još jedan proces u Bosni i Hercegovini. Za sada je nemoguće zaključiti koliko je njegovo hapšenje ili pritvor povezano sa slučajem gospodina Keljmendija, ali je činjenica da njegovo hapšenje više liči na političku borbu, nego na hapšenje zasnovano na pravnim činjenicama", kazao je Beriša.

Radončić, koji pred Kosovskim sudom, a u vezi s Delalićevim ubistvom, treba da se pojavi već naredni mjesec, kaže kako se radi o pozivanju u svojstvu svjedoka.

Sud EULEX-a je zabranio tužiocu Hughesu da me spominje keo optuženog već samo svjedoka", poručio je povodom tog slučaja Radončić.

Mubarek Asani navodi da i pored toga što Radončić negira prijateljske veze s Keljmendijem i povezanost s optužnicom na Kosovu, svjedoci, koji su i sami optuženi za Delalićevo ubistvo, tvrde drugačije.

Naser Keljmendi
Naser Keljmendi

Radončić stoji iza tvrdnje da nije prijatelj s Naserom Keljmendijem. Međutim, drugi sagovornici koji se navode u optužnici isto kao članovi te organizovane grupe su nam tvrdili da je Radončić, ali i oni zajedno s Keljmendijem, imali zajedničke sastanke u Radon Plazi, čime smo dokazali da gospodin Radončić ne govori istinu i da nešto krije", kaže Asani.

Apetiti Fahrudina Radončića prerasli su poslovnu sferu pa je 2009. formirao Savez za bolju budućnost - stranku koja je zabilježila respektabilne rezultate na političkoj sceni. Iako mu je „za dlaku“ izmaklo mjesto člana Predsjedništva BiH, na koje je dospio njegov politički rival Bakir Izetbegović, Radončić se, ipak, okušao u vlasti i to kao ministar sigurnosti BiH.

Najavio je „cunami“ u borbi sa kriminalom, rješenje političkih ubistava koja su decenijama obavijena velom tajne, i još mnogo toga ... Međutim, nakon protesta u februaru 2014. Radončić biva smijenjen, a Stranka demokratske akcije ga je optužila da je pokušao izvršiti državni udar. Potom je stranka prešla u opoziciju, gdje je bila sve donedavno, kada je uz SDA formirala novu koaliciju, a Radončić se na velika vrata vratio u politički život.

XS
SM
MD
LG