Dostupni linkovi

Fadil Novalić osuđen na četiri godine zatvora zbog nabavke respiratora iz Kine


Sud BiH prvostepeno osudio premijera FBiH na četiri godine zatvora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Sud BiH prvostepeno osudio premijera FBiH na četiri godine zatvora

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, osuđen je na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja pri nabavci kineskih respiratora tokom pandemije COVID-19.

Sud BiH je u srijedu, 5. aprila, izrekao prvostepenu osuđujuću presudu Novaliću i drugooptuženima - suspendiranom šefu Civilne zaštite FBiH Fahrudinu Solaku, te vlasniku poljoprivredne firme "Srebrena malina" Fikretu Hodžiću.

Solak je osuđen na šest godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja dokumenata, a Hodžić na pet zbog zloupotrebe položaja. Firma "Srebrena malina" morat će platiti i odštetu u iznosu od 200.000 KM (100.000 eura).

Fadil Novalić, inače član Stranke demokratske akcije (SDA) najjače bošnjačke partije, teretio se da je osmislio plan da novcem iz budžeta 2020. godine kupi sredstva i opremu za borbu protiv korona virusa, pri čemu se udružio sa Solakom i Hodžićem kako bi "pribavili imovinsku korist", koju bi optuženi potom podijelili između sebe.

Fahrudin Solak dolazi na Sud BiH, 5. april 2023.
Fahrudin Solak dolazi na Sud BiH, 5. april 2023.

Ministrica financija Jelka Milićević oslobođena je krivnje da ih u tome nije spriječila.

Ministrica financija Jelka Milićević pred Sudom BiH, 5. april 2023.
Ministrica financija Jelka Milićević pred Sudom BiH, 5. april 2023.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe obje strane.

Detalji presude

Sudsko vijeće utvrdilo je da je Novalić osuđen i jer je ishodio da Srebrena malina naknadno dobije dozvolu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i da se upiše na listu veletrgovaca lijekovima i medicinskim sredstvima, što dotad nije bilo u opisu djelatnosti. Inače, premijer FBiH nije došao u Sud BiH na izricanje presude.

Nakon presude ja na svom Facebooku napisao da je presuda "politički progon".

"Prvostepena odluka samo potvrđuje ono što smo od početka govorili - da se radi o političkom obračunu, čiji je ishod bio poznat, a ne pravičnom procesu", ocjenio je Novalić u statusu koji je podijelio na Facebooku.

Fahrudin Solak je osuđen i jer je nezakonito donio odluku o izuzeću iz Zakona o javnim nabavkama. Srebrenoj malini se kaznom oduzima i imovinska korist u iznosu blizu 700.000 KM (oko 350.000 eura).

Sud je zaključio i da je cijena cijena respiratora namjerno uvećana.

"Oštećeni - Vlada FBiH - upućuje se na mogućnost da pokrene parnični postupak za nadoknadu štete protiv osuđenih, s ciljem nadoknade štete", pročitao je sudac Branko Perić obrazloženje presude. Perić je, međutim, imao svoje izdvojeno mišljenje i nije se složio s presudom. Rekao je da smatra da nije dokazano da su se osuđeni udružili da bi na kriminalan način nabavili respiratore.

Reakcije branitelja osuđenih možete vidjeti u live videu na Facebooku Radija Slobodna Evropa.

Iz Tužiteljstva BiH su nakon presude reklai da su "zadovoljni osuđujućim dijelom", ali i da će donijeti odluku o ulaganju žalbe, na oslobađajući dio presude kao i eventualno na visinu izrečenih sankcija. Optuženi su oslobođeni krivnje u dijelu optužnice koji ih je teretio za pranje novca i primanje dara.

Sve o optužnici

Suđenje za nabavu stotinu respiratora iz Kine, vrijednosti 5,4 miliona eura, za potrebe zdravstvenog sistema u ovom entitetu u BiH, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom BiH.

Respiratori su kupljeni u aprilu 2020. godine, dan nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije COVID-19.

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo je pokrenulo istragu nakon što je objavljeno da je posao obavljen bez tendera i direktnom pogodbom s privatnom firmom "F. H. Srebrena malina", koja se bavi trgovinom voćem i povrćem.

Fikret Hodžić dolazi na Sud BiH, 5. april 2023.
Fikret Hodžić dolazi na Sud BiH, 5. april 2023.

Državno tužiteljstvo je predmet preuzelo od Kantonalnog tužilaštva, a optužnica je potvrđena krajem 2020. godine.

Novalić je zajedno sa Solakom i Hodžićem nakratko uhapšen u maju 2020. nakon što je izvještaj tužiteljstva pokazao da respiratori ne mogu koristiti za adekvatno liječenje bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja.

Kako je teklo suđenje?

Neke od tvrdnji Tužilaštva BiH i njihovih vještaka su da su respiratori namijenjeni korištenju u vozilima hitne pomoći, a ne u invanzivnom liječenju u bolnicama, odnosno da se ne mogu koristiti za liječenje oboljelih od COVID-19.

Odbrana je tvrdila da respiratori posjeduju potrebne certifikate. Neke bolnice, poput Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, koristile su kupljene respiratore za liječenje oboljelih od COVID-19. Druge su to odbile.

"Optuženi su znali da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum zahtijeva za liječenje bolesnika, posebno onih koji boluju od COVID-19", navodi se u obrazloženju presude.

Od početka suđenja 23. februara 2021. do završetka iznošenja dokaza i iskaza svjedoka 21. januara 2023. proteklo je 698 dana.

XS
SM
MD
LG