Dostupni linkovi

Presuda je nastavak političkog progona, kaže Novalić


Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, 2021.
Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, 2021.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić presudu Suda BiH, kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog nezakonite nabavke respiratora iz Kine, opisao je kao politički progon.

"Prvostepena odluka samo potvrđuje ono što smo od početka govorili - da se radi o političkom obračunu, čiji je ishod bio poznat, a ne pravičnom procesu", ocijenio je Novalić u statusu koji je podijelio na Facebooku.

Dodao je da to potvrđuje činjenica da je jedan od predsjednik Sudskog vijeća koje je odlučivalo u predmetu Branko Perić bio protiv osuđujuće presude.

"Današnja odluka, donesena preglasavanjem predsjednika Sudskog vijeća Branka Perića samo je nastavak političkog progona kojem sam izložen". mišljenja je Novalić.

Sud BiH je u srijedu, 5. aprila, izrekao prvostepenu osuđujuću presudu Novaliću i drugooptuženima - suspendiranom šefu Civilne zaštite FBiH Fahrudinu Solaku, te vlasniku poljoprivredne firme "Srebrena malina" Fikretu Hodžiću.

Solak je osuđen na šest godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja dokumenata, a Hodžić na pet zbog zloupotrebe položaja. Firma "Srebrena malina" morat će platiti i odštetu u iznosu od 200.000 KM (100.000 eura). Ministrica financija FBiH Jelka Milićević oslobođena je krivnje da ih u tome nije spriječila.

Novalić se nije pojavio na izricanju presude u srijedu, 5. aprila.

Njegova braniteljica Vasvija Vidović po izricanju presude je iznijela slične kvalifikacije.

"Od početka je bilo jasno da postoji određeni plan koji ima specifičan cilj. Sjetit ćete se mog izlaganja na početku predmeta kada se izjašnjavalo o pritvoru Novaliću. Tada sam rekla da su na Novalića usmjereni protivnici Federacije Bosne i Hercegovine. Ovo je ozbiljna situacija", rekla je Vidović.

Vidović smatra da se radilo o političkom projektu koji je, kako je kazala, nažalost doveden do kraja.

Ocijenila je da su "potpuno neprimjereno u toku krivičnog postupka, optužbe podržavali Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ali i brojni zvaničnici.

"To je protiv svih pravila da se oni miješaju u 'živi' predmet, a to je pokazalo zainteresiranost da se predmet ovako završi", rekla je Vidović.

Reakcije branitelja osuđenih možete vidjeti u live videu na Facebooku Radija Slobodna Evropa.

SDA: Presuda Novaliću politički motivirana i donesena pod pritiskom

Da je presuda politički motivirana, smatra i Stranka demokratske akcije, čiji je Novalić član.

"Cilj je da se po svaku cijenu najjača stranka u bošnjačkom korpusu ukloni iz vlasti", napisali su u saopćenju.

Ocjenjuju da je presuda "umjesto po postulatima pravne struke i na bazi dokaza, donesena pod pritiskom politike i stranih ambasadora, što je u izdvojenom mišljenju potvrdio predsjedavajući sudskog vijeća".

Iz Ambasade SAD-a su negirali bilo kakvo utjecanje na sudske postupke u BiH.

XS
SM
MD
LG