Dostupni linkovi

Facebook aplikacija vam prazni bateriju na iPhoneu


Facebookova aplikacija vam ubija iPhoneovu bateriju, a jedini način da ju spriječite je da je potpuno izbrišete.

Problem je posljedica činjenice da Facebook konstantno radi u pozadini, čak i kad vi izričito isključite aplikaciju na svome iPhoneu, a ni isključivanje mogućnosti rada u pozadini ništa ne rješava.

Matt Galligan pokazao je 11. listopada da Facebook aplikacija troši najviše energije, čak i kada radi u pozadini. I to unatoč tome što je Galligan eksplicitno isključio dozvolu Facebooku da radi u pozadini.

“Tijekom zadnjih sedam dana, Facebook je potrošio najviše struje iz mog iPhona 6S Plus”, napisao je Galligan, ustvrdivši da je ta aplikacija “odgovorna za 15% ukupnog trošenja baterije”.

Možete vidjeti kojim je aplikacijama na vašem iPhonu dozvoljeno raditi u pozadini tako da odete na Settings > General > Background App Refresh. Apple je to postavio kako bi spriječio aplikacije da narušavaju vašu privatnost i troše bateriju kada ih ne koristite.

Jedna je stvar da vam Facebook troši bateriju kada mu to dopustite. Ali sasvim je druga stvar kada aplikacija nastavi raditi i nakon što joj izričito kažete da prestane.

I kako to Facebooku uspijeva? Konsenzus među ljudima na Redditu je da Facebook iskorištava mogućnost koju je Apple ostavio za Glas-preko-IP (Voice-over-IP VoIP) aplikacije poput Skypea koja im omogućuje rad u pozadini kako bi mogli obavljati svoj posao, tako da možete odgovoriti na poziv čak i kada aplikacija nije uključena.

To bi moglo objasniti zašto je kao razlog za facebookovu pozadinsku aktivnost prikazano ‘audio’.

Druga je mogućnost da Facebook aplikacija odašalje tihi radio signal kako bi ostala otvorena u pozadini.

Kako glavna Facebook aplikacija nema VoIP funkciju (ne može uspostaviti glasovne ili video pozive preko interneta), to bi predstavljalo direktno kršenje ove klauzule iz vodiča Apple Storea za developere:

“Multitasking aplikacije mogu koristiti pozadinske usluge samo za namjenjene svrhe, VoIP, audio playback, dovršavanje zadataka, lokalne obavijesti i tome slično.”

Kršenje appleovih pravila osnova je za ukljanjanje aplikacije iz App Storea.

No što u međuvremenu napraviti u vezi toga? Jedino što vam preostaje je da potpuno izbrišete Facebook aplikaciju.

Na žalost, izgleda da nema mogućnosti spriječiti Facebook da konstantno radi u pozadini i cijedi iPhoneovu bateriju. Uostalom, uz mobilne verzije Facebooka, korisnici iPhonea imaju još jednu opciju – Paper, eksperimentalnu Facebookovu aplikaciju koja troši manje baterije.

XS
SM
MD
LG