Dostupni linkovi

Facebook blokira medije i vijesti u Australiji sa te društvene mreže


 Facebook 
Facebook 

Australci od srijede više neće moći čitati ili dijeliti vijesti na Facebooku, a medijima u Australiji bit će zabranjeno da postavljaju sadržaj na tu društvenu mrežu, saopćili su iz Facebooka.

Navode da su tu odluku donijeli kao odgovor na novi zakon o medijima u Australiji, kojim se predviđa da Google i Facebook trebaju platiti medijima u toj zemlji za njihov sadržaj, prenosi Reuters.

Veliki tehnološki giganti na udaru su medija koji optužuju kompanije za uništavanje njihovog oglašivačkog poslovanja.

Australska savezna vlada izjavila je da u narednim sedmicama planira staviti na glasanje zakone koji bi prisilili Google i Facebook da sklapaju ugovore s medijskim kompanijama ili im odrede naknade.

Australija će nastaviti razgovarati sa Facebookom, rekao je ministar finansija Josh Frydenberg, nakon odluke ove kompanije da blokira medije.

"Jutros sam imao konstruktivan razgovor sa Markom Zuckenbergom (izvršni direktor Facebooka)... dogovorili smo se da nastavimo razgovore kako bismo pronašli rješenje", tweetao je Frydenberg.

Google je također zaprijetio da će ugasiti svoj pretraživač u zemlji kako bi izbjegao "neprovodive" zakone o sadržaju, iako je za svoj proizvod Google News Showcase osigurao ugovore s izdavačima u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Brazilu i Argentini.

U srijedu je Google postigao važan dogovor s News Corpom Ruperta Murdocha, vlasnikom Wall Street Journala i dvije trećine najvažnijih gradskih novina u Australiji, o razvoju pretplatničke platforme i dijeljenju prihoda od oglašavanja.

Facebook je rekao da predloženi zakon "suštinski pogrešno razumije" odnos između društvene mreže i medija, tvrdeći da novinske kuće dobrovoljno objavljuju svoje članke na Facebooku, što je izdavačima u Australiji pomoglo da zarade.

"Facebook je prošle godine generirao oko 5,1 milijardu besplatnih preporuka za medije u Australiji u vrijednosti od oko 407 miliona australskih dolara", naveli su iz Facebooka.

Dodali su i da je njihova dobit minimalna te da vijesti čine manje od 4 posto sadržaja koje korisnici vide na svojim feedovima.

Emily Bell, direktorica Tow centra za digitalno novinarstvo na školi novinarstva Kolumbija, tweetala je kako ta veza nije dobrovoljna te da mnogi mediji smatraju obavezujućim prisustvo na Facebooku zbog njegove rasprostranjenosti.

Facebook, koji je dugo kritikovan zato što dozvoljava širenje dezinformacija, sada se nalazi u čudnoj poziciji jer će blokirati i medije koji se bave provjerom činjenica i razotkrivanjem lažnih vijesti.

XS
SM
MD
LG