Dostupni linkovi

Počinje izgradnja fabrike Sinofarm vakcina u Srbiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na polaganju kamena temeljca fabrike Sinofarm vakcina sa ambasadorkom Kine u Beogradu Čen Bo i predstavnicima investitora, 9. septembar 2021.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na polaganju kamena temeljca fabrike Sinofarm vakcina sa ambasadorkom Kine u Beogradu Čen Bo i predstavnicima investitora, 9. septembar 2021.

Prvi pogon fabrike vakcina kompanije Sinofarm u Beogradu biće gotov do marta 2022. godine, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 9. septembra.

"Do kraja marta 2022. godine biće gotov prvi pogon za punjenje vakcina, već od aprila možemo da se pojavimo na tržištu, i da naša i druga tržišta snabdevamo vakcinama", rekao je Vučić na polaganju kamena temeljca za fabriku Sinofarm vakcina u beogradskoj opštini Zemun.

Najavljeno je da će drugoj fazi izgradnje, do 2023. godine, biti izgrađen i pogon gde će se proizvoditi aktivna supstanca za vakcinu.

Kapacitet fabrike je, kako je saopšteno, da proizvodi 40 miliona doza vakcina protiv COVID-19 godišnje, a plan Srbije je da proizvodi oko 30 miliona doza. To bi, prema rečima predsednika Srbije, trebalo da bude dovoljno "za Srbiju, za region i sve koji su zainteresovani".

Partneri Srbije u izgradnji fabrike Sinofarm vakcina su Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati. Vrednost ulaganja je, kako je saopšteno, 30 miliona evra.

"Ovo je dokaz i prijateljstva, iako neretko sumnjamo u prijateljstva u međunarodnim odnosima. Kada nam je bilo teško dobijali smo pomoć iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata", rekao je Vučić.

Predstavnik Sinofarma rekao je da je ukupna godišnja proizvodnja te kompanije pet milijardi doza vakcina protiv COVID-19 godišnje, kao i da Sinofarm radi sa partnerima na izgradnji međunarodnih istraživačkih i proizvodnih baza.

Od oktobra punjenje vakcina u Srbiji

U Srbiju je 4. septembra stigla sirovina za proizvodnju kineske vakcine Sinofarm. Kako je saopšteno, punjenje vakcina počinje u oktobru u kompaniji Hemofarm, a plan je da do kraja 2021. godine bude proizvedeno oko šest miliona doza. Vakcine će se puniti u Hemofarmu dok u Srbiji ne počne sa radom fabrika Sinofarm vakcina.

Vlada Srbije je 12. jula potpisala Memorandum o saradnji za proizvodnju Sinofarm vakcine u Srbiji sa kineskim proizvođačem i partnerom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Premijerka Ana Brnabić je tada zahvalila Sinofarmu na saradnji tokom pandemijske krize, navodeći da je Srbija od te kompanije kupila četiri miliona vakcina protiv COVID-19, te da joj je isporučeno 4,2 miliona, jer je 200.000 cepiva donacija. Prvi kontingent od milion doza cepiva Sinofarm stigao je u Srbiju 16. januara.

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo je u svojim izjavama isticala da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je koristila kinesku vakcinu protiv korona virusa i da će Srbija uskoro postati prva evropska zemlja koja će proizvoditi to cepivo.

Proizvodnja Sinofarm vakcina, preporučena RNK vakcina za treću dozu

Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) koliko će Srbiji biti potrebno Sinofarm vakcina imajući u vidu preporuku Koordinacionog tela za imunizaciju da se za treću dozu primeni RNK vakcina (Fajzer/Bajontek i Moderna), predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovorio da nije čuo za takvu preporuku.

"Ja ću da primim treću kinesku vakcinu", rekao je Vučić.

Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju u Srbiji preporučio je u julu za treću dozu vakcine, kao dopunsku u borbi protiv pandemije COVID-19, Fajzer (Pfizer) ili Moderna vakcinu.

Predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju Mirsad Đerlek je objasnio za RTS 26. jula da se preporuka Fajzerove ili Moderna vakcine za treću dozu zasniva na ispitivanjima na velikom uzorku u svetu, kao i na osnovu iskustva stručnog komiteta koji je ustanovio da ove „dve vakcine imaju najbrži imunološki odgovor na korona virus“.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u maju je odobrila kinesku vakcinu Sinofarm protiv COVID-19 za hitnu upotrebu. To je prva vakcina razvijena u nezapadnoj zemlji koja je dobila podršku SZO, a pre odobrenja su Sinofarmom već bili vakcinisani milioni ljudi u Kini i u još 45 zemalja. Sinofarm u Evropskoj uniji nema odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA).

XS
SM
MD
LG