Dostupni linkovi

Fabrika za izrabljivanje


Za 300 sati rada, bez ijednog slobodnog dana, radnici i radnice su primali plaću od 100 eura (ilustrativna fotografija)
Za 300 sati rada, bez ijednog slobodnog dana, radnici i radnice su primali plaću od 100 eura (ilustrativna fotografija)

Nekadašnji radnici fabrike obuće „Fortuna“ iz Gračanice, dan nakon što je uhapšen direktor ovog preduzeća Safet Pjanić, okupili su se u blizini sjedišta pravosudnih institucija u Tuzli kako bi izrazili podršku nastojanju da se zaustave brojne kriminalne radnje u ovom preduzeću. Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je saopštilo da se osumnjičene osobe terete za krivična djela organizovanog kriminala, zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi.

Glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović je izjavio da je Pjanić je kao direktor „Fortune“ organizovao grupu koja je osnivala paralelna i vezana privredna društva.

"Na taj način su preuzimali određene poslovne aktivnosti 'Fortune', iskorištavali njihove ljudske, materijalne i druge resurse i na taj način polovne aktivnosti prebacivali u tri novoosnovane firme", rekao je Arnautović.

Jedan od protesta radnika u Tuzli, na čelu sa Sindikatom solidarnosti
Jedan od protesta radnika u Tuzli, na čelu sa Sindikatom solidarnosti

Na koji način rade radnici firme 'Fortuna' iz Gračanice, progovorila je skupina radnika kojima je dan ranije uhićeni direktor Safet Pjanić dao otkaze. Primjerice, za 300 sati rada, bez ijednog slobodnog dana, primali su plaću od 200 KM (oko 100 eura).

„Godine 2007. Poreska je dala prvu hipoteku na 'Fortunu' i znači, deset godina Poreska je pustila njega da jednostavno isto radi - ne uplaćuje staž, ne uplaćuje plate, ne uplaćuje ništa. Oni se svi bogate“, kaže radnica Naila Mujkanović.

Pitaju se kako je moguće da jedna tvornica, kojoj je i Porezna uprava dala hipoteku na rad, šuti nad činjenicom da radnici ne primaju plaću, nego samo topli obrok, iako su radili i po dvanaest sati dnevno.

Brojne inspekcije, iako upozoravane, cijeli kriminal mirno promatraju.

Sin direktora Pjanića kaže nama radnicima: 'Moja je fabrika, sve ovdje je moje'. E, sad ćemo vidjeti čije je. Sad neka istraže nadležni, Tužilaštvo nek' radi svoj posao, kao što je kriminalistička policija odradila, sad da Tužilaštvo odradi svoje, da traže njihovu stečenu imovinu, da je oduzmu i da nama uplate naš staž što nam nije uplatio devetnaest godina, i što nam je plate davao kako je on htio“, pojašnjava radnica Mirzeta Hamzić.

U Tuzli je ponovo sve više nezadovoljnih radnika na ulici
U Tuzli je ponovo sve više nezadovoljnih radnika na ulici

Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti, vjeruje da će Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona adekvatno kazniti kriminal koji je počinjen u jednoj od najvećih tvornica u Bosni i Hercegovini:

„Hoću da vjerujem da ovo Tužilaštvo neće podleći političkim uticajima i da će konačno osuditi i oduzeti imovinu vinovnicima kriminala.“

U utorak su uhićeni vlasnik tvornice Fortuna, Safet Pjanić, njegov sin Bakir Pjanić, te voditelji kompanije Husein Nurikić, Ibrahim Muharemović, Redžo Delimehić, Alija Nurikić, Muhamed Hadžić. Među uhićenima je i sudija Kantonalnog suda u Tuzli koji je vodio stečajni postupak.

"Oni su recimo, zaključivali poslovne ugovore sa svim ranijim inozemnim kupcima koje je imala 'Fortuna', a isto tako su određene ljudske, materijalne i druge kapacitete, poput opreme i prostora, iznajmljivali od 'Fortune' po zaista nerealnim i neopravdano niskim naknadama. Na taj način su štetu nanosili 'Fortuni', a sebi pribavljali imovinsku korist", takođe je objasnio Admir Arnautović, iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

U Tuzli je ponovo sve više nezadovoljnih radnika na ulici, koji žele ukazati na kriminalne privatizacije koje se i danas događaju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG