Dostupni linkovi

EXIT na listi britanskog "Timesa"


Ugledni britanski list "Times" ponovo je uvrstio "Exit" na svoju listu 20 najboljih evropskih muzičkih festivala koje svi pravi ljubitelji muzike trebaju da posete ovog leta.

"Počnite da pakujete letnju odeću, kupaće kostime i naočare za sunce za tradicionalno bežanje od šokantnog vremena na britanskim festivalima. Iako je pala vrednost funte, sigurno će mnogobrojni Britanci i ove godine pohrliti u sunčanije delove Evrope kako bi dobili svoju festivalsku "dozu"", to je rečenica kojom je engleski list "Times" pozvao turiste da posete neki od dvadeset najboljih muzičkih festivala ove godine u Evropi

"Times"-ov tekst podseća na istoriju "Exit"-a, i hvali ga, ističući dobar line-up, sjajno okruženje viševekovnog zdanja na kom se festival odigrava, ali i jeftine karte i niske cene.

Generalni menadžer "Exit"-a Bojan Bošković kaže za RSE da takve napisi o festivalu prijaju, ali i da obavezuju:

"Izuzetno je teško raditi "Exit" u Srbiji, imamo utisak da se borimo protiv vetrenjača, nekako donkihotovski ulećemo u sve to. Ovo nam prija, ali i obavezuje jer "Exit" mora da bude po svetskim i evropskim standardima, a to je dosta teško ispoštovati ovde. S druge strane, mi se trudimo, imamo desetogodišnje iskustvo i nadamo se da će sve biti u redu do kraja. Malo smo umorni, ali radimo i dalje."


Među najboljim festivalima u Evropi našlo se čak 5 festivala iz regiona - srpski "Exit", mađarski "Sziget", rumunski "B’estfest", bugarski "Spirit of Burgas" i hrvatski "T-Mobile INmusic".

Prema "Times"-u najbolja evropska manifestacija je "Way Out West" koja se održava u Geteborgu, u Švedskoj. Novosadski "Exit" zauzeo je 5. poziciju, najvišu u odnosu na ostale regionalne festivale.

Muzički kritičar Petar Janjatović, kaže za RSE da "Exit", zbog mesta na kom se održava, nudi jednu, gotovo, romantičarsku sliku koja je različita od svih ostalih festivala, a pored toga i odličan line-up na oko 20 festivalskih bina:

"Smatram da ono što izdvaja "Exit" jeste upravo ta mešavina različitih žanrova koja je poslednjih godina sve izraženija, dobija se taj neki specifičan šmek jer na jednom mestu u par dana može da se čuje dosta nove i raznovrsne muzike. S druge strane, "Exit" je specifičan i po mestu gde se održava, taj neki pomalo romantičan prostor gde se "Exit" održava siguran sam da pomaže što je već niz godina visoko kotiran na top-listi."


Ali, uprkos dobrom imidžu nije lako obezbediti velika svetska imena. Organizatori kažu da je to svake godine sve teže i teže.

Iako kompletna lista učesnika još uvek nije objavljena, imena nekih izvođača već su poznata: Arctic Monkeys, Madness, Carl Cox, Moby, Kraftwerk, Patti Smith i američki new metal bend Korn.

Bojan Bošković kaže da je "Exit" festival sve popularniji u Evropi, ali da je za mlade Britance to najpopularniji festival van same Engleske, ali i da su budžeti britanskih festivala i "Exit"-a neuporedivi:

"Onoliko koliko oni potroše na gumene čizme koje se dele ljudima toliko "Exit" potroši na line-up za glavnu binu."

Ali, bendovi iz Srbije tvrde da nisu jednako zastupljeni kao i bendovi iz inostranstva. Jedan od najpopularnijih beogradsklih sastava Električni orgazam svirao je na tom festivalu jednom pre nekoliko godina. Pevač i gitarsita Gile kaže za RSE da je "Exit" više okrenut stranim autorima, ali da je njegovo postojanje za ljude u Srbiji važno:

"Takvi festivali treba da postoje, super je što postoje. Mislim da oni pre svega imaju značaj zbog stranih bendova koji tu dolaze. Iako ima i domaćih izvođača, naglasak je uglavnom na stranim bendovima i umetnicima, ali je to u redu – treba da postoji takav festival."

Ovogodišnji festival održaće se od 9. do 12. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.
XS
SM
MD
LG