Dostupni linkovi

Evropski put zavisi od dogovora Banjaluke i Sarajeva


Ilustracija
Ilustracija
Zajednička komisija za evropske integracije Parlamenta BiH podržala je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2010. godinu, čiji integralni dio je i prošlogodišnji Izvještaj Direkcije za evropske integracije BiH.

Članovi Komisije su od Vijeća ministara zatražili da što hitnije u parlamentarnu proceduru uputi Izvještaj o realizaciji obaveza iz Privremenog/Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i prioriteta iz Evropskog partnerstva planiranih u prošloj i prvoj polovini ove godine.

Također, zatraženo je da u parlamentarnu proceduru budu dostavljene informacije o realizaciji odobrenih projekata fondova IPA programa za period od 2007. do 2010. godine, te o procesu programiranja IPA komponenti I i II za ovu godinu. Članovi Komisije dali su i svoje viđenje evropskog puta BiH.

Da se BiH nalazi u ćorsokaku, daleko od evropskog puta, potvrdili su po povratku sa godišnjih odmora bh. parlamentarci. Krivci za zastoj postoje i oni su pozicionirani na drugoj strani ili su rezulatat tenutnog stanja i politike koja sama pravi probleme. Tako Ognjen Tadić kaže da ocjena da su entiteti problem za ulazak u Evropsku uniju ne stoji.

„Mora se ovdje vrlo jasno reći: evropski put zavisi od dogovora Banjaluke i federalnog Sarajeva. Taj dogovor je lako dostižan i dokučiv ukoliko se poštuje Dejtonski mirovni sporazum. Sve ostalo je gubljenje vremena i pokušaj da se kroz proces evropskih integracija postigne nešto od ratnih ciljeva koji su doživjeli svoj historijski fijasko" - riječi su Tadića.
Zaimović Uzunović: Činjenica jeste da su neki projekti osporeni, da iskrena opredijeljenost za Evropsku uniju iz entiteta Republika Srpska ne postoji.

S druge strane, Nermina Zaimović Uzunović upozorava na pokušaje iz Republike Srpske da se ospore projekti IPA fondova za 2011. godinu u oblasti podrške Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Agenciji za statistiku BiH, poljoprivredi i zapošljavanju.

Riječ je o projektima koji su u direktnoj vezi sa provođenjem obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te dokumenta Evropsko partnerstvo.

„Činjenica jeste da su neki projekti osporeni, da iskrena opredijeljenost za Evropsku uniju iz entiteta Republika Srpska ne postoji zbog toga što jedini i stvarni mehanizam koji potiče naš put ka Evropskoj uniji i koji nam pomaže, jesu pretpristupni fondovi Evropske unije. Ukoliko njih urušimo – a to se danas čini, nažalost, od strane i drugih aktera u ovoj priči – onda možemo reći da ćemo sigurno imati usporeni proces evropske integracije“, ocjenjuje ona.

Izvještaj o napretku će biti nepovoljan

Nema tu mudrosti ni pamati: BiH je još uvijek daleko od evropskog puta, kaže Borjana Krišto, obrazlažući to problematičnim ustavnim rješenjem.
Borjana Krišto, foto: Midhat Poturović

„Mi moramo biti svjesni jedne činjenice da je Bosna i Hercegovina zemlja koja živi u nametnutom ustavnom rješenju. Da danas imamo ustav po mjeri sva tri naroda, mislim da bi ovi problemi o kojima danas pričamo bili zanemareni ili gotovo nikakvi. Kad je u pitanju evropski put Bosne i Hercegovine, on bi sigurno danas poodmakao puno dalje, mi bi već danas govorili možda o kandidatskom statusu. U ovom trenutku ono što ja želim reći je to da smatram da Bosna i Hercegovina prvo mora donijeti Ustav koji će biti po mjeri njenih naroda i građana koji u njoj žive i da će samim tim otkloniti jako puno onih prepreka o kojima danas govorimo kad je u pitanju Bosna i Hercegovina i njen evropski put u njene euroatlantske integracije" , kaže Krišto.

Tek Halid Genjac unosi malo optimizma kada je u pitanju evropska stvar. Bosna i Hercegovina još uvijek ima veliku šansu u ovoj godini.

„Usvajanjem zakona o državnoj pomoći – koji je u velikoj mjeri usaglašen, usvajanjem zakona o popisu koji je također u velikoj mjeri usaglašen, i imenovanjem grupe za provođenje presude Sejdić-Finci, za što ne postoje nikakve prepreke, mi u septembru možemo podnijeti aplikaciju za članstvo i već iduće godine možda dobiti upitnik. Najčešći problem koji mi imamo jeste sporenje da li je za neku oblast, za neki zakon, za neku instituciju, nadležan entitet ili država. I to sporenje uglavnom dolazi iz RS-a“, navodi Genjac.

Iako je već izvjesno da će ovogodišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine biti, najblaže rečeno, nepovoljan, Halidu Genjcu ne preostaje ništa više nego da konstatuje:

„U situaciji smo da možemo podnijeti aplikaciju za članstvo uz ispunjavanje malog broja uslova i u situaciji smo da će Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine biti nepovoljan.“

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG