Dostupni linkovi

Evropski zastupnici zaduženi za BiH traže od EU da sankcioniše Dodika


Obeležavanje neustavnog Dana Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, 9.januara 2023.
Obeležavanje neustavnog Dana Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, 9.januara 2023.

Zastupnici u Evropskom parlamentu (EP) koji se direktno bave Bosnom i Hercegovinom (BiH) zatražili su od Evropske unije (EU) sveobuhvatne sankcije protiv predsjednika Republike Srpske (RS).

Zahjev je uslijedio nakon što je 9. januara u Istočnom Sarajevu, predratnom dijelu glavnog grada BiH a danas teritoriji RS, održana zvanična proslava "Dana Republike Srpske". Ovaj datum kao Dan RS je Ustavni sud BiH tri puta proglasio neustavnim, a "Venecijanska komisija" diskriminatornim.

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom Romeo Franz (Franc) i stalni izvjestilac za BiH Paulo Rangel (Ranjel) konstatovali su da je "pređeno nekoliko crvenih linija".

Oni ocjenjuju da je predsjednik RS Milorad Dodik svojim izjavama i postupcima "de facto dezavuirao" politički sporazum o formiranju vlasti u BiH koji je potpisao u junu prošle godine.

Franz i Rangel pozvali su EU da slijedi primjer SAD i Velike Britanije i uvede "ciljane sankcije i suspenziju fondova, protiv destabilizujućih aktera u zemlji, uključujući one koji ugrožavaju teritorijalni poredak BiH, posebno Milorada Dodika".

Pozvali su na brzu, opipljivu i kredibilnu kaznenu akciju. Naveli su kako je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica krene dalje od snažnih verbalnih izjava i preduzme konkretne, ciljane akcije protiv onih koji nastavljaju svjesno i sistematski podrivati ustavni i teritorijalni poredak Bosne i Hercegovine riječima i djelima", poručuju dvojica evropskih zastupnika.

"Odabir Istočnog Sarajeva za mjesto održavanja ovogodišnje proslave 9. januara smatramo dodatnim i posebno ciničnim provokativnim činom", konstatovali su.

Franz i Rangel su takođe "bezrezervno osudili prisustvo nekoliko srpskih ministara, predsednika Skupštine Srbije i – po prvi put – dvojice ministara u tehničkoj Vladi Crne Gore, ovim nezakonitim događajima".

Svečanosti u Banjaluci 8. januara, na kojoj je Dodik dodijelio orden ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, prisustvovali su ministri pravde i finansija Crne Gore Marko Kovač i Aleksandar Damjanović.

"Više puta smo isticali da u Evropi nema mjesta negiranju genocida i veličanju osuđenih ratnih zločinaca, što je nespojivo sa pojmovima istine, pravde i dostojanstva žrtava i preživjelih. To sprečava sve pokušaje pomirenja i rizikuju da produže opasne podele u zemlji", poručili su evropski zastupnici Franc i Rangel u zajedničkom saopštenju.

RS obilježava 9. januar, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH o njegovoj neustavnosti. Taj praznik osporavaju institucije Evropske unije, Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) i zapadne zemlje, jer proslava 9. januara za njih predstavlja udar na Ustav BiH, te Dejtonski mirovni sporazum.

Proslavljen još jedan neustavni Dan Republike Srpske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Za Bošnjake i Hrvate 9. januar predstavlja početak rata u BiH kao i etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji RS-a.

XS
SM
MD
LG