Dostupni linkovi

U nacrtu Rezolucije EP o BiH poziva se na restriktivnije mere


 U nacrtu Rezolucije o BiH tražiće se da se osim mogućih sankcija, limitiraju i finansijska sredstva iz programa IPA3
U nacrtu Rezolucije o BiH tražiće se da se osim mogućih sankcija, limitiraju i finansijska sredstva iz programa IPA3

Izvestilac za Bosnu i Hercegovinu(BiH) u Evropskom parlamentu(EP), Paolo Ranjel (Ranđel) je najavio da će u budućoj rezoluciji pozvati evropske institucije da iskoriste sva sredstva, uključujući i restriktivne mere, protiv onih političara koji ugrožavaju funkcionalost države.

U njegovom izlaganju pred spoljnopolitičkim komitetom EP (AFET), Ranjel je ocenio da se i nakon tri dekade od početka rata, BiH suočava sa tenzijama te da se ugrožava suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni red.

Stoga je najavio da će se u nacrtu Rezolucije o BiH tražiti da se osim mogućih sankcija, limitiraju i finansijska sredstva iz programa IPA3 te da bi to prema njemu, trebalo biti uslovljeno povratkom predstavnika Republike Srpske u državne institucije BiH.

Jedino kada se odblokiraju ova dva pitanja, tvrdi Ranjel, političari zemlje se mogu orjentisati na napore u ispunjavanju uslova za napredak u evropskim integracijama.

Takođe će se Rezolucijom zatražiti od Bosne i Hercegovine da uskladi njenu spoljnu politiku sa politikama Evropske unije (EU) uključujući i sve sankcije koje su uvedene protiv Rusije i Belorusije.

"BiH bi mogla biti sledeći front za destabilizaciju koju Kremlj želi otvoriti u Evropi", upozorio je evropski zastupnik, Paolo Ranjel.

Na raspravi o nacrtu rezolucije je navedeno da će tekst imati dva ključna elementa koji se tiču secesionističkih delovanja političara Republike Srpske, kao i nedostatku političke volje za dogovor o ustavnim i izbornim reformama.

Predsednik AFET-a, David McAllsier (Dejvid MekAlister) je s tim u vezi uputio poziv svim političarima u BiH da "naprave poslednji pokušaj za reformu izbornog zakona".

Autor nacrta teksta je evropski zastupnik Paolo Ranjel. Kasnije u toku ove godine ovaj tekst, zajedno sa izglasanim amandmanima će se naći na plenarnoj sednici gde će glasanjem da dobije verziju Rezolucije Evropskog parlamenta. Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za evropske institucije niti države članice EU.

XS
SM
MD
LG