Dostupni linkovi

Spoljnopolitički odbor EP 'ozbiljno zabrinut' zbog korupcije u Crnoj Gori


Zgrada Evropskog parlamenta, Brisel
Zgrada Evropskog parlamenta, Brisel

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) je usvojio Izveštaj o Crnoj Gori u kojem izražava "ozbiljnu zabrinutost" zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije. Uz to se odgovorne institucije pozivaju da poboljšaju dosadašnje rezultate zemlje u oduzimanju imovine stečene kriminalom, krivičnom gonjenju i pravosnažnim presudama.

Za ovaj izveštaj je glasalo 58 evropskih zastupnika, četiri njih je bilo protiv, a devet uzdržanih.

Autor Izveštaja je Tonino Picula, izvestilac EP za Crnu Goru.

Picula se oglasio saopštenjem u kojem naglašava da usvajanjem ovog izveštaja EP potvrđuje snažnu podršku procesu pristupanja Crne Gore EU.

"Takođe, podstičemo zemlju, kao vodeću u procesu pridruživanja, da nastavi ispunjavati svoje programe reforme EU, posebno u oblasti vladavine zakona. Visoka i rastuća javna podrška članstvu u EU trebali bi da budu podsticaj zainteresovanim crnogorskim stranama da rade zajedno na ispunjavanju ovog zajedničkog cilja", poručio je Picula.

U Izveštaju se izražava i žaljenje zbog ograničenog napretka u pravosuđu.

Takođe se osuđuje stanje u Crnoj Gori po pitanju slobode izražavanja i medija, te se ističe da se u pet uzastopnih izveštaja Evropske komisije navelo da u zemlji "nema napretka" u ovom polju.

Osvrćući se opšte izbore u Crnoj Gori koji su doveli do promene vlasti nakon tri decenije, u Izveštaju se ocenjuje da su izbori 30. avgusta 2020. rezultovali "prvom tranzicijom vlasti od nezavisnosti zemlje, uz puno poštovanje demokratskih standarda i ustava Crne Gore".

S tim u vezi, ohrabruje se nova Vlada Crne Gore da iskoristi mandat za ubrzavanje reformi vezanih za EU i pregovore o pristupanju.

Zbog mera sa pandemijom korona virusa, glasanje je organizovano 13. aprila iz distance, a rezultati su saopšteni 14. aprila.

Nakon ovog glasanja, Izveštaj će u maju biti predstavljen na plenarnoj sednici, a nakon usvajanja dobiće verziju Rezolucije Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG