Dostupni linkovi

Evropski ombudsmen otvorio istragu po žalbi AI o postupanju na granici Hrvatske


Migranti u BiH u blizini granice sa Hrvatskom
Migranti u BiH u blizini granice sa Hrvatskom

Evropski ombudsman otvorio je istragu zbog žalbe Amnesty Internationala protiv Evropske komisije. Istraga se fokusira na to kako Komisija nastoji osigurati da hrvatske vlasti poštuju osnovna prava u kontekstu operacija upravljanja granicom, navodi se u saopštenju Ombudsmena.

Amnesty International i druge organizacije izrazile su zabrinutost zbog toga kako hrvatske vlasti upravljanjaju granicama, skrećući pažnju na navodna kršenja ljudskih prava koja su povezana s ‘vraćanjem' migranata i drugim graničnim operacijama.

U kontekstu EU finansiranja koje Hrvatska dobija za operacije upravljanja granicom, Hrvatska je trebala uspostaviti ‘mehanizam monitoringa’ kako bi osigurala da su operacije upravljanja granicama u potpunosti usklađene s temeljnim pravima i zakonima Unije.

Podnositelj žalbe izrazio je sumnju da je uspostavljen takav mehanizam i tvrdi da Komisija nije provjerila jesu li hrvatske vlasti to učinile ili kako su dodijeljena sredstva potrošena. Ombudsman je Komisiji postavio niz pitanja i zatražio da odgovori do 31. januara 2021.

Pitanjima žele utvrditi prirodu mehanizma praćenja i način na koji je Komisija potvrdila da je uspostavljen. Ako je on uspostavljen, pitanjima se želi utvrditi kako je Komisija provjerila njegovu učinkovitost i, općenito, kako Komisija osigurava da operacije upravljanja granicama koje primaju sredstva EU poštuju osnovna prava.

Inače, Hrvatska negira navode migranata, izvještaje medija i nevladinih organizacija o nasilju na granicama i vraćanju migranata sa teritorije Hrvatske nazad u Bosnu i Hercegovinu bez njihove registracije.

XS
SM
MD
LG