Dostupni linkovi

Evropske diplomate u Libiji u znak podrške Vladi


Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas i ministar vanjskih poslova Libije Mohamed Taha Siala, arhivska fotografija

Ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Italije stigli su u četvrtak u Tripoli kako bi se sastali sa svojim libijskim kolegom u znak podrške novoformiranoj vladi u toj zemlji.

Zajednička posjeta francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Yves Le Driana, njemačkog Heika Maasa i italijanskog Luigija Di Maia dolazi 10 dana nakon formiranja privremene vlade koja će voditi Libiju do decembarskih izbora, prenosi AFP.

Naftom bogata Libija zapala je u haos nakon što je diktator Moamer Kadhafi svrgnut i ubijen u pobuni koju je 2011. podržao NATO, što je ostavilo više snaga koje su se borile za vlast.

Borbe su zaustavljene tek prošlog ljeta, a formalni prekid vatre u oktobru praćen je uspostavljanjem nove Vlade nacionalnog jedinstva (GNU) koju vodi privremeni premijer Abdul Hamid Dbeibah.

Nova prelazna izvršna vlast proizašla je iz složenog procesa koji podržavaj UN, a libijski parlament potvrdio je njene članove 10. marta.

Zemlja je bila podijeljena između dvije suparničke administracije: UN-ove Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju i njenog suparnika na istoku vojnog moćniku Khalifu Haftara.

Sedam miliona stanovnika Libije, koja ima najveće dokazane rezerve sirove nafte u Africi, suočavaju se s ozbiljnom ekonomskom krizom sa sve većom nezaposlenošću, inflacijom i korupcijom.

Još jedan ključni izazov bit će osiguravanje odlaska približno 20.000 plaćenika i stranih boraca koji su još u zemlji i čije je prisustvo Dbeibah nazvao "nožem u leđa".

Šef UN-a Antonio Guterres rekao je da "ostaje duboko zabrinut" što "strani elementi" nastavljaju djelovati u sjevernoafričkoj zemlji, u izvještaju o kojem su u srijedu raspravljale članice Vijeća sigurnosti.

XS
SM
MD
LG