Dostupni linkovi

Evropska komisija popravlja crnogorske zakone


Skupština Crne Gore, foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, foto: Savo Prelević
Zakon o o sprečavanju sukoba interesa iznenada je povučen sa dnevnog reda crnogorske Skupštine zbog nezadovoljstva Evropske komisije konkretnim rješenjima.

Procedura će se nastaviti narednih dana, tek nakon intervencije evropskih eksperata, što se u dijelu javnosti smatra, za parlament, ponižavajućom situacijom uzrokovanom lošim radom Vlade.

"Prvi put u istoriji crnogorskog parlamenta se desila vrhunska blamaža ove institucije, da Evropska komisija uzme zakonski tekst iz skupštinske procedure zato što je Vlada uradila loš posao", rekao je za RSE, direktor monitoring programa NVO MANS Vuk Maraš koji je, komentarišući ključne zamjerke Evropske komisije na račun Vladinog Prijedloga zakona o sprječavanju konflikta interesa, rekao da je "proces izrade ovog zakonskog teksta, od samog početka ukazivao na činjenicu da u Crnoj Gori ne postoji ni elementarna politička volja da se Zakon o konfliktu interesa uredi na valjan način, čime bi on postao pravi antikorupcijski zakon".
Maraš: Prvi put u istoriji crnogorskog parlamenta se desila vrhunska blamaža ove institucije, da Evropska komisija uzme zakonski tekst iz skupštinske procedure zato što je Vlada uradila loš posao.

U vezi sa konkretnim kritikama Evropske komisije, Maraš kaže da su one identične prethodnim MANS-ovim primjedbama.

"Imali smo male kazne, sada imamo još manje a zakon se primjenjuje jako loše. Čak i kada u obzir uzmemo i maksimalne kazne iz Zakona o prekršajima smatram da to i dalje nije veliko ako uzmemo u obzir koliko različitih naknada ostvaruju različiti javni funkcioneri. Podsjetiću samo da su po nekim tenderskim komisijama neki misnistri i poslanici primali po 17 hiljada eura. Od samo jedne privatizacije a to je bila dokapitalizacija Elektroprivrede toliko su dobijali članovi tenederskih komisija. Sa druge strane svima u ovoj državi potpuno je jasno, osim Vladi Crne Gore da postojeća Komisija za sprječavanje sukoba interesa ne samo da nije stručna za svoj posao nego nema ni političke volje da ga radi niti ima bilo kakvu političku nezavinsost", rekao je Maraš.

"Zakon o sprečavanju sukoba interesa neće biti djelotvoran ako ne bude sadržao odredbu o odgovarajućoj kazni za “neosnovano bogaćanje” javnih funkcionera, a “poželjno” bi bilo da to bude konfiskacija imovine", navela je Evropska komisija u komentarima na prijedlog izmjena tog zakona.

Vladi je iz Brisela zamjereno da su novčane kazne suviše male, a kritikovano je i zadržavanje rješenja iz važećeg zakona prema kome Skupština bira članove Komisije za sprečavanje konflikta interesa. U Evropskoj komisiji smatraju i da je velika smetnja to što zakon ne predviđa poništavanje akata koji su sklopljeni za vrijeme postojanja konflikt interesa.

"Kod treće ključne primjedbe koja se odnosi na ništavost akata koji su doneseni u vremenu dok je postojao konflikt interesa zaista smatramo da ako neko donosi neku odluku koja tangira lično njega i njegov privatni interes ili sa njim povezanih lica da ta odluka ne može pravno biti valjana. Svuda u savremenom svijetu takve odluke bi morale da se po automatizmu proglašavaju za pravno ništavne", rekao je Maraš.

Samo verbalna spremnost

Funkcioner vladajućeg DPS-a, Miodrag Vuković za RSE kaže da u načelu nema ništa protiv sugestija Evropske komisije, ali da bi prije konačne ocjene morao znati sve detalje.

Miodrag Vuković
"Moj lični stav je da su i jedna i druga i treća primjedba takve da ne vidim razloga da ne budu prihvaćene. Ali kada date neki prijedlog onda ga i dovedite do kraja. Najgore je kada pravite kuse zakone, tobože riješite jedan problem a izazovete stotinu novih. Izmjestite izbor te komisije iz parlamenta... U redu izmjestićemo i izbor najvjerovatnije predsjednika Vrhovnog suda, državnog tužioca ali se predviđa i kako će ga i ko birati i kome će podnositi izvještaj. Isto tako i u ovom slučaju. Sačekaću da vidim šta je kompletna sugestija Evropske komisije", kaže Vuković.

Funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović je, rekavši za RSE da je očigledno da ne postoji autentična politička volja unutar vlasti za borbu protiv korupcije u oblasti sukoba interesa, ukazao na značenje kritike Evropske komisije.

"Poslali su poruku da se ne može ići u EU ako se ne stvore normativne pretpostavke za borbu protiv korupcije i u ovoj oblasti. Postoji samo verbalna spremnost parlamentarne većine da se bori protiv korupcije, da se u sprječavanju konflikta interesa napravi određeni iskorak, ali suštinski ne. Mi neformalno vidimo da se čuje u kuloarima da DPS želi onu odredbu da poslanici ne mogu da budu u upravnim odborima javnih preduzeća ili na čelu tih preduzeća odgodi do 2013. godine. To je besmisao, a ako se besmisao ostvari mi ćemo imati problema u dobijanju pozitivne ocjene od Evropske komisije",
kazao je Bulatović.

Iako je prethodno najavljeno, skupštinski Odbor za međunarodne odnose i evropske integracije, pošto je Vladin prijedlog skinut sa dnevnog reda parlamenta, danas nije raspravljao o predloženom tekstu.

Predsjednik Odbora Miodrag Vuković je, isprovociran novinskim naslovima u kojima se pominju funkcioneri koji kradu, članovima Odbora, na specifičan način, ponudio odlaganje rasprave.

"Gospodo lopovi, nudim vam da razmislite da li da danas vodimo raspravu pa ponovo da vodimo raspravu ako se za to stvore neophodni uslovi a da ove dane, ako odgodimo raspravu, ko je šta ukrao da vrati i da se spase eventualnih posljedica poslije usvajanja zakona", rekao je on.
XS
SM
MD
LG