Dostupni linkovi

Evropska podrška bh. pravosuđu za efikasnije procesuiranje ratnih zločina


Jedna od sudnica u BiH
Jedna od sudnica u BiH
Bosna i Hercegovina će od Evropske komisije dobiti oko 46 miliona eura za procesuiranje ratnih zločina. Evropska komisija odobriće taj novac za projekte koji se odnose na efikasnije rješavanje predmeta u tužilaštvima i sudovima u BiH na svim nivoima. Može li novac pomoći bržem i efikasnijem procesuiranju ratnih zločina pred domaćim pravosuđem?

U želji da pomogne uspostavljanju efikasnijeg pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a pogotovo kompletnijem i bržem procesuiranju predmeta ratnih zločina, Evropska unija bh. pravosuđe želi da podrži sa 46 i po miliona evra.

Portparolka Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Zora Stanić navodi da će sredstva biti implementirana kroz različite projekte podrške u periodu od 2014. do 2017.

„Glavni dio sredstava će se fokusirati na dvije osnovne oblasti, a to su ulaganja u infrastrukturu kako bi se renovirali zastarjeli sudovi i tužilaštva, i za obezbjeđivanje sredstava za dodatno osoblje u sudstvu, kao što su tužioci, pravnici, osoblje za podršku odjelu za zaštitu svjedoka, kako bi se ubrzalo procesuiranje predmeta ratnih zločina na državnom i entitetskom nivou i nivou Brčko Distrikta. Druge oblasti za koje će se obezbijediti finansijska sredstva uključuju rekonstrukciju pojedinih zatvora, modernizaciju informativne tehnologije, kao što je to sistem dodjeljivanja predmeta u sudovima i tužilaštvima", kaže Stanićeva.

Stanićeva ističe da, u skladu sa preporukama koje su identifikovane kroz strukturalni dijalog, postoji opšte očekivanje da će se efikasnost u sektoru pravosuđa povećati kroz pomoć Evropske unije:

„Takođe se očekuje da će doći do značajnog smanjenja zaostalih predmeta ratnih zločina, kojih je oko 1.300, i to u periodu od narednih pet godina. Priroda i složenost procesuiranja predmeta ratnih zločina predstavlja mnoge izazove, i to ne samo u fazi istrage.“
Lejla Mamut
Lejla Mamut

Nevladine organizacije i udruženja koja se bave pitanjima ratnih zločina podržavaju najavljenu evropsku podršku bh. pravosuđu. Koordinatorka za ljudska prava u Sarajevu švicarske organizacije protiv nekažnjivosti “TRIAL” Lejla Mamut kaže da analize te organizacije urađene u saradnji sa nevladinim organizacijama i udruženjima koja pružaju pomoć preživjelima u ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti, pokazuju da sudovi i tužilaštva, naročito na lokalnom nivou, nemaju kapacitete da se bave osjetljivim i zahtjevnim predmetima.

„Problemi se kreću od nedostatka osoblja, tužilaca, istražilaca, nedostatka programa zaštite svjedoka, podrške svjedocima i slično, tako da mislim da je u ovom smislu svaka investicija, svako podizanje kapaciteta ovih institucija da iznesu ove predmete, za pohvalu", navodi Lejla Mamut.

Dio organizacija, naročito onih koje dolaze iz Republike Srpske, mišljenja je da je jedan od ključnih problema u istragama ratnih zločina politički uticaj na pravosuđe, što dovodi, kako tvrde, do dispariteta i nepravičnosti.

„Tužilaštvo BiH nema isti tretman prema predmetima koje vode okružna, odnosno kantonalna tužilaštva. Evo, mi imamo situaciju da su kantonalna tužilaštva daleko, bar za javnost, aktivnija. I jesu. Statistički, na svaki način. Međutim, mi možemo dokazati, ne braneći okružna tužilaštva u Republici Srpskoj, koja mogu takođe biti aktivniji, da često Tužilaštvo BiH preuzme od okružnih tužilaca neke predmete, navodno osjetljive“, kaže predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih vojnika i nestalih civila Republike Srpske, Nedeljko Mitrović.

Zora Stanić posebno naglašava da će pomoć svakom sudu i tužilaštvu u Bosni i Hercegovini biti uslovljena postizanjem ciljeva i napretkom u smanjenju broja zaostalih predmeta.

Akcioni plan podrške bh. pravosuđu trebao bi biti završen do jeseni ove godine kada se očekuje i potpisivanje memoranduma o njegovom provođenju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

**********************************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG