Dostupni linkovi

EP: Ugrožavanje BiH preti i miru na Zapadnom Balkanu


Pretnja teritorijalnom integritetu BiH ne ugrožava samo mir u ovoj zemlji već i celom regionu, izjavio je u raspravi u Evropskom parlamentu (EP) Mihael Galer, poslanik nemačkih hriščanskih demokrata.

BiH je ponovo na ivici kolapsa, jer Milorad Dodik, srpski član državnog Predsedništva, vuče poteze koji vode njenom razbijanju i obnavljanju sukoba, kazao je Pedro Markes, poslanik portugalskog Progresivnog saveza socijalista i demokrata.

“Orban (Viktor) i Janša (Janez) ne pomažu i igraju se vatrom – posećuju ga dajući mu podršku,” ističe Markes. Po njegovim rečima, EU treba da uvede sankcije Dodiku da bi sprečila sukobe i rat.

Sunčana Glavak iz Hrvatske demokratske zajednice je rekla da je retorika zabrinjavajuća i vraća BiH u 1990-te što može ugroziti ceo region.

EU su zabrinute zbog situacije u BiH, žale zbog dugotrajne krize i osuđuje blokadu institucija, kazao je slovenački ministar inostranih poslova Anže Logar.

Po njegovim rečima, političari treba da izbegavaju retoriku ili mere koji podstiču tenzije i umesto toga da se posvete pomirenju. Revizionizam, negiranje genocida i podrška ratnim zločincima protivni su vrednostima EU, naveo je Logar.

Šef slovenačke diplomatije naglašava da Zapadni Balkan treba da ostane stabilan, što je prioritet EU.

On je pozvao na odbacivanje provokativnih poteza, uključujući i dovođenje u pitanje njenog teritorijalnog integriteta, dodajući da je nužno prevazilaženje političkog ćorsokaka kako bi se zemlja fokusirala na reforme na putu ka EU.

Logar je istakao da evropske institucije očekuju da sledeći izbori u BiH budu održani u skladu sa standardima OEBS-a, te, shodno tome, da sprovede ustavne i zakonske reforme. On je izrazio žaljenje što nije sprovedena odluka Evropskog suda u slučaju Sejdić Finci i zatražio da se to učini.

I potpredsednik Evropske komisije (EK) Valdis Dombrovskis je izrazio zabrinutost zbog situacije u BiH. On je istakao da je BiH ima jasnu evropsku perspektivu kao jedinstvena zemlja i da je EU tome posvećena.

On je izrazio nadu da će lideri u BiH zajedno raditi na 14 tačaka koje je predložila EK, što je uslov za podršku Brisela.

Međutim, produžena kriza onemogućava napredovanje BiH na putu ka EU.

“Sve političke partije treba da se vrate u institucije. Građani su zabrinuti zbog neaktivnosti njihovh lidera u reformama i sveopšte korupcije,” istakao je Dombrovskis.

Poslanik iz Bugarske Ilhan Kjučjuk je kazao da je ovo najveća egzistencijalna pretnja postratnom uređenju BiH dodajući da će biti katastrofalno po evroatlantsku zajednicu ukoliko se dozvoli srpski separatizam.

“Dodik stalno poziva na nezavisnost RS podrivajući BiH, institirajući čak I na formiranju svoje armije, što može destabilizavoati ceo Balkan,” ocenjuje Kjučjuk.

Slovenački poslanik Klemen Grošelj je istakao da je BiH u čorsokaku zbog korumpiranih, nacionalističkih političara i da se ne može dozvoliti da ludilo nacionalizma ponovo uzme maha.

Po njegovim rečima, Dodik igra opasnu igru dovodeći u pitanje suverenitet i integritet BiH. Grošelj je pozvao na uvođenje sankcija kako bi se osigurali mir i reforme i da EU oko toga ne bi smela da pravi kompromise.

Nekoliko evropskih poslanika je pozvalo na uvođenje sankcija Dodiku.

Poslanik iz Hrvatske Tonino Picula je ukazao da destabilizaciju BiH podržavaju Beograd, Budimpešta I Moskva što ugrožava celi region.

Sličan je i stav Romea Franca, poslanika nemačkih Zelenih, koji je istakao da nije toliko reč o etničkom sukobu, već geopolitičkom pitanju, jer Dodik uz podršku Beograda i Moskve ugrođžava ne samo region već i stabinost EU.

“Mi to ne snemo da dozvolimo. Treba da prestanemo da pregovaramo sa etnonacionalistima I pravimo kompromise. Teritorijalni integritet BiH ne sme da se dovede u pitanje,” kazao je Franc.

Karlo Besler iz Hrvatske demokratske zajednice ističe da je BiH paralizovana, jer je na jednoj strani separatizam, a na drugoj unitarizam.

Tomislav Sokol iz iste stranke je dodao da je ponašanje Dodika problematično, ali, kako je istakao, “hegemonističko ponašanje ugrožava Hrvate, kojima su uskraćena prava da biraju svog predstavnika”. Stoga je po njegovim rečima nužna izborna reforma.

Tjeri Mariani, nezavisni poslanik iz Francuske, pak smatra da je situacija u BiH posledica neuspeha Evropske Unije, te da je ona poniženi akter.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik smatra da nije reč samo o regionalnom problemu, jer je BiH je bila evropski problem 1990-ih.

Međutim, sama činjenica da se rasprava u Evropskom parlamentu u kasnim večernjim satima pokazuje odnos međunarodnih institucija prema BiH.

“To je sada simptom naše neefikasnosti na Zapadnom Balkanu,” ističe Bilčik.

XS
SM
MD
LG