Dostupni linkovi

Stoltenberg: Zapaljiva retorika u RS izaziva ozbiljnu zabrinutost


Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Brisel, 23. novembar 2021
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Brisel, 23. novembar 2021

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg je ocenio da “zapaljiva retorika u Republici Srpskoj izaziva ozbiljnu zabrinutost”.

“Zabrinuti smo zapaljivom retorikom g. (Milorada) Dodika. Njegove akcije potkopavaju dostignuća koja smo postigli tamo a koje se toču formiranja multietničkih oružanih snaga u Bosni i Hercegovini”, poručio je Jens Stoltenberg.

O prilikama na Zapadnom Balkanu je šef severoatlanstkog saveza razgovarao sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem kojom prilikom je Stoltenberg naglasio da saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Jedinstvene strukture Bosne i Hercegovine važne su za stabilnost zemlje. Posebno Oružane snage, jedna od najjačih multietničkih institucija u zemlji”, naglasio je generalni sekretar NATO.

Šef crnogorske vlade, Zdravko Krivokapić je upitan od strane novinara da prokomentariše situaciju u Bosni I Hercegovini I akcije I izjave Milorada Dodika. S tim u vezi, premijer Crne Gore je poručio da Crna Gorabima praksu da “nekome pomogne a da nikome ne odmogne”.

“Ono što je karakteristika u odnosu na gospodina Dodika, ja mislim da mi svi kao odgovorni ljudi trebamo pokušati rešiti probleme a što je najvažnije ne potpirivati vatru ili ne dolivati ulje na vatru tamo gde ne treba”, rekao je Krivokapić te dodao da BiH ima jasno definisan Daytonski sporazum “I to je osnov na kome treba graditi buduće relacije”.

Krivokapić se ranije u toku dana sastao sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyiem (Varhelji).

Evropski komesar je nakon razgovora objavio da je sa podgoričkim sagovornikom razgovaoa o neophodnosti da Crna Gora napreduje u pristupnom procesu I u implementaciji Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.

XS
SM
MD
LG