Dostupni linkovi

Evropska narodna partija produžila suspenziju Fidesa


Viktor Orban, arhivska fotografija
Viktor Orban, arhivska fotografija

Evropska narodna partija (EPP) odlučila je da produži suspenziju mađarske vladajuće stranke Fides.

Na dvodnevnoj godišnjoj Političkoj skupštini, koja je počela juče, 3. februara, u Briselu čelnici najsnažnije grupacije u Evropskom parlamentu, podržali su predlog predsednika Donalda Tuska da se suspenzija iz marta prošle godine produži do daljnjeg, prenela je agencija Hina.

"Mišljenje većine u našoj političkoj porodici vrlo je jasno: nema dovoljnog napretka u Budimpešti, nema vidljivih promena kada je reč o demokratskim standardima, vladavini prava i slobodi govora", rekao je Tusk u ponedeljak uveče.

Na skupštini nije blo glasanja jer niko nema većinu, ni oni koji su za izbacivanje Fidesa iz EPP, ni oni koji se protive.

"Ako se situacija ne promeni, ne vidim kako bi se Fides mogao vratiti u našu porodicu barem dok sam ja predsednik EPP", rekao je Tusk.

Tusk je predložio održavanje vanrednog kongresa EPP na kojem se ne bi razgovaralo o Fidesu, nego o mestu te grupacije na političkom spektru i novim političkim izazovima za tu stranku.

Naglasio je da skidanje suspenzije Fidesu nije stvar pregovora. "Neću pregovarati ni o kakvom kompromisu o našim vrednostima. Ukidanje suspenzije zavisi od mogućih promena u Budimpešti i od promene politike Fidesa", dodao je Tusk.

Zašto je suspendovan Fides?

EPP je u martu prošle godine suspendovao Fides, koji se već niz godina sve više udaljava od politike te grupacije desnog centra. Evropski parlament je u septembru 2018. usvojio inicijativu da se protiv Mađarske otvori postupak u okviru člana 7. koji teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Savetu EU.

U izveštaju za koji je glasala i većina poslanika EPP kaže se da Mađarska krši vrednosti na kojima se temelji EU, da je ugroženo funkcionisanje izbornog i ustavnog sistema, nezavisnost sudstva i prava sudija, borba protiv korupcije, privatnost i zaštita podataka, sloboda izražavanja, akademske slobode, sloboda veroispovijesti, sloboda okupljanja, pravo na jednako postupanje, prava manjina, uključujući Rome i Jevreje i njihovo pravo na zaštitu od govora mržnje, temeljna prava migranata, tražilaca azila i izbeglica, kao i ekonomska i socijalna prava.

Orbanova Mađarska: Borba protiv evropskih vrijednosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana vodila je u proleće prošle godine uoči izbora za Evropski parlament kampanju protiv EU, postavljajući izmedju ostalog plakate na kojima je tadašnji predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker), i sam član EPP, bio prikazan kao lutka na koncu kojom upravlja milijarder Džordž Soroš (George Soros), takođe na meti mađarskih vlasti zbog zagovaranja imigracije u Madjarsku.

Trinaest članica EPP tražilo je izbacivanje Fides, a na sastanku u martu prošle godine postignut je kompromis, za koji je glasao i Viktor Orban, da se članstvo Fidesa u EPP suspenduje.

Bez sloge o sudbini Fidesa

Suspenzija podrazumeva da Fides ne može učestvovati na sastancima EPP, da nema pravo glasa i da nema pravo da predlaže kandidate za bilo kakve dužnosti.

Tada je dogovoreno i osnivanje odbora za procenu koji će pratiti da li Fides ispunjava uslove - da prestane s kampanjom protiv Brisela, da se izvini EPP i da reši problem proterivanja Soroševog Srednjevropskog univerziteta iz Budimpešte.

Odbor čine trojica bivših visokih zvaničnika, bivši belgijski premijer i predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej (Rompuy), bivši austrijski kancelar Vofgnag Šisel (Wolfgang Schuessel) i bivši predsednik Evropskog parlamenta, Nemac Hans-Gert Petering (Poettering).

Međutim, prema informacijama koje su procurile, nema saglasnosti ni među njima trojicom jer Van Rompej bi izbacio Fides, Šisel bi ga ostavio, a Petering je za neko srednje rešenje, navodi Hina, a prenosi agencija Beta.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG