Dostupni linkovi

Mađarska nastavlja sa objavom anti-EU oglasa


Mađarski premijer Viktor Orban

Mađarski vladini mediji nastavili su da objavljuju anti-EU poruke iako su vladini zvaničnici obećali da će obustaviti kampanju tokom razgovora sa evropskom grupacijom desnog centra u utorak.

Vladini bilbordi protiv EU zvaničnika i američko-mađarskog milijardera Džordža Soroša izazvali su pritužbe Evropske narodne stranke (EPP) koji žele da izbace Fides, stranku premijera Viktora Orbana.

Desetine od 80 članova Evropske narodne stranke smatra da je Mađarska, odnosno Fides, ugrozila svoje vrijednosti u tolikoj mjeri da je treba izbaciti, čak i po cijenu da se, uoči evropskih izbora, time oslabi ova grupacija.

Evropska komisija koja je isto tako u sporu sa Mađarskom zbog, kako kažu, izazova za vladavinu zakona, je također kritikovala kampanju.

Pregovori održani u utorak između Orbana i vođe skupine EPP Manfreda Webera nisu uspjeli riješiti njihove razlike, što znači da je izbacivanje Fidesa oš uvijek moguće.

Weber je tražio da se trajno i u istom momentu obustavi Orbanova anti-EU i anti-imigracijska kampanja.

Orbanov šef kabineta, Gergely Gulyas rekao je u utorak da je kampanja završena i da će javnost sada imati priliku da vidi kampanje vladinog akcionog plana za zaštitu obitelji.

No oglasi i dalje cirkulišu u dnevnim medijima naklonjenim vladi kao i na državnoj televiziji.

U oglasima koji prikazuju nasmijane glava Soroša i predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera, stoji „imate pravo znati što Brisel planira” - isto kao i na plakatima koji su se pojavili u cijeloj zemlji.

Oglasi navode listu navodnih poteza EU za ublažavanje imigracije, kao što je lakši pristup vizama ili gotovinskim plaćanjima za migrante. Iz Komisije kažu da su ovo „teorije zavjere“.

Glasnogovornik vlade Mađarske rekao je da se vlada obvezala da će okončati kampanju do 15. marta.

XS
SM
MD
LG