Dostupni linkovi

Evropska komisija traži finansijske kazne za Poljsku


Zastave Evropske unije ispred sjedišta Evropske komisije u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sjedišta Evropske komisije u Briselu

Evropska komisija saopštila je u utorak, 7 septembra, da je zatražila od najvišeg suda EU da uvede finansijske penale Poljskoj zbog aktivnosti u vezi sa sudskom disciplinskom komorom, javlja agencija Rojters.

Evropski sud pravde donio je odluku da ovaj disciplinski mehanizam nije u skladu sa Zakonom Evropske unije.

Vlada Poljske saopštila je prije tri sedmice da će komora biti ukinuta u okviru šire reforme pravosuđa u narednim mjesecima, ali je Evropska komisija objavila da stupa u akciju.

"Komisija traži od Suda da uvede dnevnu finansijsku kaznu Poljskoj sve dok mjere koje je proglasio sud ne budu potpuno primijenjene", navodi se u saopštenju izvršnog tijela EU.

U saopštenju se dodaje da je Komisija odlučila da pošalje pismo sa formalnim obavještenjem Poljskoj jer nije provela neophodne mjere, čime nije ispoštovala odluku Suda pravde.

Varšava je saopštila da 16. avgusta poslala svoj odgovor Evropskoj komisiji da će poštovati odluku Suda pravde o ukidanju Komore.

Zakon o disciplinskim kaznama za sudije po oceni Venecijanske komisije može dalje da pogorša probleme sa nezavisnošću poljskih sudija jer o disciplinskim kaznama odlučuje novo odeljenje Vrhovnog suda izabrano po novim propisima po volji vladajuće stranke.

XS
SM
MD
LG