Dostupni linkovi

Evropska komisija pokrenula prekršajni postupak protiv Velike Britanije


Zastava EU ispred Parlamenta u Londonu

Evropska unija je pokrenula prekršajni postupak protiv Velike Britanije zbog kršenja Sporazuma o izlasku iz EU, prenosi BBC.

Za ovaj potez je zaslužan novi Nacrt zakona o unutrašnjem tržištu Ujedinjenog Kraljevstva koji krši ranije zakonske obaveze britanske vlade koje su bile dio Sporazuma o izlasku, navela je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

London sada ima mjesec dana da odgovori na službeno pismo žalbe koje je podnijela Komisija. Izvršna vlast EU će tada procijeniti koji odgovor će dati prije razmatranja daljnjih mjera, prenosi dpa.

Ako Komisija smatra da je odgovor nezadovoljavajući, tada ima mogućnost tužbe pred Evropskim sudom pravde.

Trgovinski pregovori između Velike Britanije i EU nastavljaju se ove sedmice u Briselu. Premijer Velike Britanije Boris Johnson rekao je da bi obje strane trebale "krenuti dalje" ako dogovor ne bude postignut do sredine oktobra.

U kratkoj izjavi, von der Leyen je navela da je nacrt zakona “u potpunoj kontradikciji” sa prethodnim obavezama Britanije o tome kako izbjeći tvrdu granicu na irskom otoku.

Inače, pitanje granice između Sjeverne Irske, koja je u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, koja je članica Unije bilo je najveći kamen spoticanja tokom pregovora o Brexitu.

Glasnogovornik vlade Velike Britanije rekao je da je zakon potrebna “sigurnosna mreža" za zaštitu trgovine između različitih dijelova Velike Britanije.

Dodali su da će vlada odgovoriti na pismo EU "u dogledno vrijeme”.

Zastupnici u birtanskom parlamentu su podržali Nacrt zakona ranije ove sedmice. Međutim, da bi on postao zakon moga ga odobriti i Dom lordova, navodi BBC.

Pismo upućeno Velikoj Britaniji prva je faza u procesu koji Komisija koristi protiv zemalja za koje smatra da su prekršile zakon EU.

Sud ima mogućnost prisiliti države da ispoštuju njegove presude, uključujući izricanje novčanih kazni.

XS
SM
MD
LG