Dostupni linkovi

Mišljenje EU o članstvu Ukrajine biće spremno sljedeće sedmice poručila Von der Leyen


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu 11. juna 2022.
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu 11. juna 2022.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će mišljenje izvršne vlasti EU o zahtjevu Ukrajine za pridruživanje EU biti spremno do kraja sljedeće sedmice.

Von der Leyen se nalazi u posjeti Kijevu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednica Evropske komisije rekla je da će razgovori koje je imala sa Zelenskim "omogućiti da finaliziramo našu procjenu do kraja sljedeće sedmice" o tome da li da preporučimo Ukrajinu kao kandidata za članstvo.

Potez koji je naširoko očekivan, bio bi samo preliminarni korak u dugom procesu.

Svih 27 vlada zemalja članica EU morale bi se složiti da Ukrajina dobije status kandidata. Nakon toga bi se vodili opsežni razgovori o reformama koje su potrebne prije nego što bi Kijev mogao biti razmatran za članstvo.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Von der Leyen, koja se nalazi u drugoj posjeti Kijevu od početka rata u februaru, podsjetila je Zelenskog da, uprkos napretku u administrativnim reformama i drugdje, još mnogo toga treba biti učinjeno.

"Učinili ste mnogo na jačanju vladavine prava, ali još uvijek postoji potreba da se provedu reforme, na primjer, za borbu protiv korupcije," rekla je ona na zajedničkoj konferenciji, prenosi Reuters.

Na istoj konferenciji za novinare ukrajinski predsjednik rekao je da je "cijela Evropa meta za Rusija, a Ukrajina je samo prva faza u ovoj agresiji”.

"Zbog toga pozitivan odgovor EU na ukrajinsku molbu za članstvo može biti pozitivan odgovor na pitanje da li evropski projekat uopšte ima budućnost“.

Von der Leyen je u Ukrajini prethodno bila u aprilu, kada je obišla grad Buču u kojem su otkriveni ratni zločini nad civilima nakon povlačenja ruskih snaga.

Ukrajina je krajem februara predala formalni zahtjev za članstvo u EU.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG