Dostupni linkovi

Evropska komisija cilja na smanjenje potrošnje električne energije za pet odsto


Prema rečima predsednice Evropske komisije uvoz gasa iz Rusije pao na svega devet odsto

Evropska komisija je predstavila konkretne predloge za mere koje bi ublažile posledice rasta cena energenata.

Glavna mera se tiče se obaveze za uštedu najmanje pet odsto električne energije u satima kada je najveće opterećenje.

Prema predlogu Komisije od država članica Evropske unije (EU) bit će zatraženo da one identifikuju deset odsto sati kada je potrošnja najveća. Prema analizi Evropske komisije, zemlje članice bi trebale smanjiti potražnju za deset odsto.

“Prvi korak ka smanjenju visokih cena je smanjenje potražnje. Ovo može uticati na cene električne energije i postići smirujući učinak na tržištu”, navodi se u formlanom predlogu Evropske komisije.

Ova mera će biti na snazi do 31. marta 2023. godine, a države članice mogu same izabrati mehanizme za postizanje ovih ciljeva, uključujući i financijski olakšice.

Navodi se da će se ovom merom, smanjiti potreba za gas i time će doći do pada cena gasa.

Drugi predlog Komisije tiče se ograničenja cene električne energije koja se ne proizvodi od gasa.

Prema iznetom predlogu, cena megavata sata električne energije će se ograničiti na 180 eura. To se odnosi na struju koja se proizvodi od jeftinih izvora i na koje ne bi trebala uticati cene gasa.

Među ostalim predloženim merama koje je predložila, obuhvataju se ograničenja zarade kompanija koje profitiraju od visokih cena energije, solidarna podela tereta kompanija koje zarađuju od fosilnih goriva i razdvajanje plina iz ukupne cene struje.

Ovim predlogom je Evropska komisija izašla neposredno nakon što je predsednica ove institucije, Ursula von der Leyen u Evropskom parlamentu održala godišnji govor o stanju u Uniji.

Predsednica Komisije je istakla da će se predlogom obezbediti više od 140 milijardi eura za zemlje članice i time će se ublažiti posledice.

Prema zvaničnicima EU, predložene mere će uticati na pad cena energenata, na stabilnost tržišta a istovremeno i na veliko smanjenje zavistosti od fosilnih goriva iz Rusije.

Predsjednica Evropske komisije Von der Leyen je ponovila da je EU značajno smanjila zavisnost od Rusije, te je naglasila da je uvoz gasa iz Rusije pao na svega devet odsto.

XS
SM
MD
LG