Dostupni linkovi

EEA: Većina stanovnika evropskih gradova udiše opasno zagađen zrak


 Bosna i Hercegovina, Turska, Poljska i Bugarska spadaju među zemlje s najvišim nivoom koncentracije štetnih čestica. (Foto: Sarajevo pod maglom, 17. decembra 2020.)
Bosna i Hercegovina, Turska, Poljska i Bugarska spadaju među zemlje s najvišim nivoom koncentracije štetnih čestica. (Foto: Sarajevo pod maglom, 17. decembra 2020.)

Većina ljudi u evropskim gradovima udiše zrak štetan po zdravlje, uprkos poboljšanjima u posljednje dvije decenije i smanjenju uzrokovanom kovid karantinom prošle godine, objavila je u utorak Evropska agencija za okoliš(EEA).

Zagađenje zraka najveća je prijetnja u okolišu za zdravlje ljudi, sa štetnim česticama koje su uzrokovale 307.000 smrtnih slučajeva u Evropskoj uniji(EU) u 2019. - iako je to bilo oko 33% manje smrtnih slučajeva nego 2005. - prema EEA, piše Reuters.

Oko 97% urbanog stanovništva EU bilo je izloženo višem nivou štetnih čestica iznad smjernica Svjetske zdravstvene organizacije u 2019. godini, dok se 94% suočilo s višim nivoima dušikovog dioksida, navodi EEA u izvještaju.

Izloženost zagađenom zraku povezana je s rakom pluća, kardiovaskularnim bolestima i astmom.

Privremeni podaci za 2020. godinu, koji nisu u potpunosti potvrđeni, sugerišu neka poboljšanja. EEA je saopštila da je to vjerovatno zbog vremenskih uslova i karantina zbog COVID-19, koji su privremeno obuzdali zagađujuću industrijsku aktivnost i promet.

U 27 država članica EU i drugim evropskim zemljama, uključujući Tursku i Kosovo, 95% stanica za praćenje kvaliteta zraka registrovalo je koncentracije štetnih čestica iznad smjernica SZO u 2019. godini, pa su 2020. godine pale na 92%.

Što se tiče dušikovog dioksida, 79% je registriralo koncentracije iznad smjernica Svjetske zdravstvene organizacije(SZO) u 2019. godini, pa su prošle godine pale na 71%.

Izvori štetnih čestica su saobraćaj, industrija, a u centralnoj i istočnoj Evropi povezuje se sa sagorevanjem čvrstih goriva za grijanje domova.

Bosna i Hercegovina, Turska, Poljska i Bugarska spadaju među zemlje s najvišim nivoom tih čestica.

Najviši nivo dušikovog dioksida, koje je uglavnom uzrokovano cestovnim saobraćajem, uključuju Njemačku i Luksemburg.

Izvještaj je naglasio jaz između granica SZO - koje je pooštrio ove godine nakon pregleda naučnih dokaza o tome kako zagađenje zraka šteti zdravlju - i ograničenja kvaliteta zraka u EU, koja su daleko labavija.

Samo jedan posto stanica za praćenje kvaliteta vazduha je prošle godine registrovalo ili štetne čestice ili nivoe dušikovog dioksida iznad granica EU.

EU je rekla da će sljedeće godine revidirati svoje standarde kvaliteta zraka kako bi ih bolje uskladila sa SZO.

TV Liberty: Ko mari za čist zrak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:28:59 0:00

XS
SM
MD
LG