Dostupni linkovi

WHO: Zagađenje zraka opasnije nego što smo mislili


Sarajevo ispod smoga, 17. decembar 2020.

Zagađenje vazduha je još opasnije nego što se ranije mislilo, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja smanjuje maksimalne sigurne nivoe ključnih zagađivača, poput nitrogen dioksida.

Procjenjuje se da sedam miliona osoba godišnje umre prerano od bolesti povezanih sa zagađenjem zraka, kaže WHO. Zemlje sa niskim i srednjim prihodima najviše pate zbog toga što se oslanjaju na fosilna goriva za ekonomski razvoj.

WHO dovodi zagađenje vazduha u ravan sa pušenjem i nezdravom ishranom. Poziva svoje 194 zemlje članice da smanje emisije i poduzmu mjere u vezi s klimatskim promjenama.

Iz decenije u deceniju, granice za ono što se smatra sigurnom količinom zagađenja se smanjuju. Osobama koji pate od srčanih i plućnih problema nije novost da otrovne čestice i plinovi mogu naštetiti i na mnogo nižim nivoima nego što se ranije mislilo.

Izmjene smjernica znače da su zakonske granice Velike Britanije za najštetnije zagađivače četiri puta veće od maksimalnih nivoa koje preporučuje WHO.

Problem je u tome što je najgore zagađenje - sitne čestice koje se mogu udahnuti u pluća - jako teško zaustaviti.

Zagađenje dolazi iz ispušnih plinova vozila i centralnog grijanja na plin. No, štetne čestice se također ispuštaju u zrak na druge načine - ili se stvaraju u zraku u reakciji s drugim hemikalijama. Izvori čestica uključuju boje, tekućine za čišćenje i otapala. Tu su i automobilske gume koje se troše na putu ili kočnice - što znači da čak ni električni automobili ne mogu ponuditi savršeno rješenje.

Nove smjernice, objavljene u srijedu, upola smanjuju preporučeni maksimum za izloženost sitnim česticama zvanim PM2,5s.

Proizvode se sagorijevanjem goriva u proizvodnji električne energije, grijanju u domaćinstvu i motorima vozila. “Skoro 80% smrtnih slučajeva povezanih s PM2,5 moglo bi se izbjeći u svijetu ako bi se trenutni nivoi zagađenja zraka smanjili na one predložene u smjernicama", saopćili su iz WHO.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG