Dostupni linkovi

Eurosong - medijski i muzički fenomen


Eurosong
Eurosong
Sa 56 godina, takmičenje za Pjesmu Evrovizije je najduže uživo emitovani televizijski show na planeti. Osmišljen po uzoru na čuveni muzički festival Sanremo, prvi Eurosong okupio je predstavnike sedam zemalja, a danas broji preko 40 zemalja učesnica.

Predstojeće takmičenje za Pjesmu Evrovizije biće održano u azerbejdžanskoj prijestolnici Baku u maju ove godine, a Bosnu i Hercegovinu će predstavljati mlada kantautorka Maya Sar.

Evropska unija za radiodifuziju (European Broadcasting Union - EBU) je davne 1955. godine osmislila televizijski show kojim je, posredstvom nacionalnih javnih emitera, uvezala sve zemlje Evrope i nastalo je takmičenje za Pjesmu Evrovizije.

Tokom više od pet decenija postojanja ove muzičke manifestacije otpjevano je oko 1.100 pjesama, a imena nekih muzičara trajno su upamćena.

Šef delegacije tima bh. Eurosonga Dejan Kukrić: Eurosong je zaista najgledaniji televizijski događaj u istoriji televizije, ako izuzmemo velike sportske događaje poput Superbowl-a ili finala fudbalskog prvenstva, ili Olimpijskih igara.
„To je zaista najgledaniji televizijski događaj u istoriji televizije, ako izuzmemo velike sportske događaje poput Superbowl-a ili finala fudbalskog prvenstva, ili Olimpijskih igara. Možemo govoriti o istinskoj značajki pop-kulture XX vijeka, evo, sada i XXI, kad je riječ o Evropi i medijima“, kazao je šef delegacije tima bh. Eurosonga Dejan Kukrić.

Prije 47 godina (1964.) Bosna i Hercegovina, tada u sklopu Jugoslavije, imala je prvog bh. predstavnika na Evroviziji - Sabahudina Kurta koji se međunarodnoj javnosti predstavio pjesmom „Život je sklopio krug“.

Njegov tadašnji nastup u Kopenhagenu izazvao je pravi bum, navodi Kurt.

„Bio sam prvi Bosanac koji je predstavljao tadašnju Jugoslaviju. To je za mene bio veliki podsticaj, otvaranje vrata estrade. Bio je to za mene mali šok, koji sam, na kraju krajeva, izdržao i zadatak koji sam imao da odradim u Kopenhagenu, smatram, a i kasnije, po priči drugih, završio sam sa najboljim uspjehom“, priča on.

Bosna i Hercegovina je u sklopu Jugoslavije nastupila pet puta na Eurosongu (1964 - 1992). Od 1993. godine nastavila je evrovizijski život, osim 1998. i 2000. kada je zbog loših plasmana morala pauzirati. Međutim, proteklih nekoliko godina Bosna i Hercegovina bilježi zapaženije nastupe, kaže Kukrić.

„Od uvođenja finala jedna smo od samo pet zemalja, od 45 koliko ih se takmiči na Eurosongu, koja uvijek prođe polufinalni krug, što nas svrstava među najuspješnije zemlje, kada je riječ o statističkim rezultatima“, navodi Kukurić.

Maya Sar: Biti autentičan

Nastavnica klavira Maja Sarihodžić, poznatija kao Maya Sar, predstavnica je Bosne i Hercegovine na predstojećoj Evroviziji koja se održava u glavnom gradu Azerbejdžana - Bakuu, u maju ove godine.
Maya Sar
Maya Sar

Nakon što je dva puta ranije, u ulozi pratećeg vokala, predstavljala BiH na takmičenju za Pjesmu Evrovizije, ove godine će nastupiti kao izvođač i autor pjesme. Premijerno predstavljanje kompozicije očekuje se početkom marta.

„Vrlo teško je decidno odrediti šta je to što će odgovarati većini gledatelja. Po meni je najbitnije da osoba koja je prezenter svoje države i svoje pjesme bude sigurna u to što radi, da ne pokušava raditi ničiju kopiju, već da bude autentična u tom svom izražaju, odnosno da pruži ono što ona jeste sama od sebe“, smatra Sarihodžić.

Grupa ABBA, plesna trupa Riverdance, Celine Dion, Cliff Richard, Julio Iglesias, kao i ostala velika muzička imena svoju slavu duguju upravo nastupu na Evroviziji.

Međunarodna javnost je 2005. godine na 50. proslavi Eurosonga, megahit „Waterloo“ švedske pop grupe ABBA proglasila najboljom evrovizijskom pjesmom svih vremena.

(Video: Pjesma "Waterloo" grupe ABBA)


Godine 2003. održana je prva Dječija Evrovizija (Junior Eurovision Song Contest), a ubrzo je Evropa imala priliku da vidi i prvo evrovizijsko takmičenje u plesu (Eurovision Dance Contest).

U svojih 56 godina postojanja Eurosong se postepeno mijenja. Prema riječima prvog bh. predstavnika na Evroviziji Sabahudina Kurta, planetarno poznati televizijski show program danas je skoro pa neprepoznatljiv.

„U ono vrijeme Evrovizija, odnosno pjevanje, bilo je uživo, orkestar je bio uživo, dirigent je bio tu. Međutim, u današnje vrijeme sve se to promijenilo. Sad ide maltene kompletna ekipa na play-back, nigdje nema orkestra. Sad je igra svjetala na sceni, tako da grupa ili pjevač koji je došao na Evroviziju zbog pjesme, od toga, po mom ličnom ubjeđenju, čini samo dvadeset posto, sve ostalo je tehnika, koja je toliko nadvladala nad čovjekom da je to jedna čista industrija muzike, koju danas nikako ne poštujem“, ističe Kurt.

Zasad je poznato da će se 42 zemlje takmičiti za Pjesmu Evrovizije u Bakuu.

Konačna lista učesnica trebala bi uskoro biti poznata - nakon što Evropska unija za radiodifuziju objavi finalnu listu takmičara. Dvije su polufinalne večeri - 22. i 24. maja, a 26. maja slijedi veliko finale.
XS
SM
MD
LG