Dostupni linkovi

Eurosong u Švedskoj uz skandal sa glavnim sponzorom


Nastup armenijskog predstavnika u polufinalu, Malme, maj 2013.
Nastup armenijskog predstavnika u polufinalu, Malme, maj 2013.
Autor: Daisy Sindelar (Prevela. Ena Stevanović)

Kada je švedska pjevačica Loreen pobijedila na prošlogodišnjem Eurosonguu koji je održan u Bakuu, postala je zagovornik ljudskih prava u bivšem Sovjetskom savezu.
Loreen je razljutila zemlju domaćina Azerbejdžan tako što se sastajala sa aktivistima i govorila da se ljudska prava u ovoj naftom bogatoj državi svakodnevno krše.

Dva mjeseca kasnije, tijekom putovanja u Bjelorusiju, Loreen je kritizirala predsjednika Aleksandra Lukašenka zbog hapšenja protivnika te je posjetila suprugu uhapšenog aktiviste Aleša Bialiatskog, izjavivši da razdvojene obitelji „slamaju njeno srce“.

Kako se Švedska priprema da ugosti 58.Eurosong 18.maja u Malmeu, postoje nade da će ova liberalna europska država slijediti ovaj primjer i iskoristiti ovo natjecanje za promociju ljudskih prava.

Umjesto toga, Švedska se suočava sa vlastitim problemom koji se tiče ljudskih prava s obzriom da je telekomunikacijski gigant TeliaSonera glavni sponzor događaja. Kompanija TeliaSonera je prošle godine dospjela na naslovnice mnogih svjetskih novina zbog optužbi da su potrošili stotine miliona dolara kako bi podmitili Gulnaru Karimovu, kćerku uzbekistanskog predsjednika, kako bi se plasirali na masivno telekomunikacijsko tržište ove centralno azijske države.

Međutim, i ranije je ovaj operater kritiziran zbog svojih praksi u bivšem Sovjetskom savezu gdje se klijentima iz ovih država davao pristup ispisima poziva privatnih telefonskih brojeva koji su korišteni za uznemiravanje pa čak i progon političkih protivnika.

U izvještaju koji je emitiran u švedskoj informativnoj emisiji "Uppdrag Granskning" u aprilu 2012. su predstavljeni slučajevi u kojima su podružnice TeliaSonere sigurnosnim službama iz Bjelorusije, Azerbejdžana, Gruzije, Kazahstana, Tadžikistana i Uzbekistana davale ispise privatnih komunikacijskih aktivnosti njihovih građana.

U pomenutom izvještaju se navodi da su tajne službe u Bjelorusiji iskoristile Turkcell, lokalnu podružnicu TeliaSonere, kako bi fizički pratile i uhapsile prosvjednike koji su se suprotstavili sumnjivom reizboru Lukašenka za predsjednika u decembru 2010.godine.

Koproducent emisije „Uppdrag“ Joachim Dyfvermark je opsežno izvještavao o aktivnostima TeliaSonere u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza. On kaže da je kompanija, čiji su većinski vlasnici švedska i finska vlada, svjesno sklapala sumnjive dogovore kako bi se plasirala na vrlo unosno post-sovjetsko tržište.

„Oni su preuzeli rizik, svjesni zločinačkih aktivnosti tih zemalja kojima su se uveliko kršila ljudska prava, svjesni cijene koju moraju platiti recimo u Uzbekistanu. Dobili su licence zahvaljujući dogovoru sa režimima, nudeći sigurnosnim službama direktan pristup njihovim klijentima 24 sata. Sada su zaglavili u dogovorima sa svim ovim diktatoskim režimima", navodi Dyfvermark.

Sjedište TeliaSonere
Sjedište TeliaSonere
U Azerbejdžanu, gdje je sloboda medija među najgorima u svijetu, lokalna podružnica TeliaSonere Azercell je dozvolila prisluškivanje privatnog telefona novinara Agil Khalilja, nakon što je Khalil objavio članak u kojem navodi da su ga vladini agenti pretukli zbog kritičkog izvještavanja. Khalil je nakon drugog napada pobjegao iz države.

Azercell je postao poznat po skandalu vezanom uz Eurosong 2009. kada je državno Ministarstvo sigurnosti pozvalo Azerbejdžance da objasne zašto su glasali za regionalnog suparnika Armeniju. Istraživanje je otkrilo da je Azercell dao vladi ispise poziva onih Azerbejdžanaca koju su svoj glas dali Armeniji.

Vrijednosti vs.zarada

Ništa od ovoga nije spriječilo Europsku uniju televizijskih emitera (EUT) koja nadgleda nacionalne emitere u svih 56 zemalja članica da imenuje Azercell za glavnosg sponzora Eurosonga čiji domaćin je 2012.godine bio upravo Azerbejdžan.

Annika Nyberg, medijski direktor EUT-a kaže da ova organizacija razmatra svu evidenciju potencijalnih sponzora što uključuje i slobodu izražavanja koja je i službeno navedena u statutu Unije.

„Mi nismo organizacija za ljudska prava. Mi smo medijska organizacija koja predstavlja medijske kompanije. Međutim, imamo sustav vrijednosti kojih se pridržavamo. I sponzore biramo na temelju tih vrijednosti i vrlo smo pažljivi u tome", navodi Nyberg.

Nyberg kaže da je EUT u novembru odlučio dodijeliti ovogodišnji sponzorski ugovor kompaniji TeliaSonera nakon što ih je ovaj mobilni operater uvjerio da čine sve kako bi riješili pitanja svojih poslovnih praksi u inozemstvu.

Baku na veče Eurosonga, maj 2012.
Baku na veče Eurosonga, maj 2012.
I EUT i Eurosong su se potrudili da ovaj blještavi pop događaj distanciraju od ciničnog svijeta politike. Međutim, kako se natjecanje proširilo ka istoku, uključivši nove post-sovjetske države, mnogi koriste ovu priliku kako bi istakli problem kršenja ljudskih prava, posebno kada su Azerbejdžan, Rusija ili neka druga bivša sovjetska republika domaćini događaja.

Jedan od organizatora Eurosonga, Sietse Bakker, koji je nadzirao ekstravagantni show u Bakuu je rekao da ni on ni ostali organizatori „ne povezuju ovo natjecanje s bilo kakvim političkim ciljevima“. Međutim, on priznaje da bi poplava medijske pažnje, kako pozitivne tako i negativne, mogla „doprinijeti poboljšanju“ u državi.

Nezasluženi PR

Kršenje ljudskih prava je jedna stvar u Azerbejdžanu, ali potpuno druga u Švedskoj.

TeliaSonera, koju čeka dugogodišnja istraga i moguće kaznene prijave za kriminalne aktivnosti je požurila da ispolira svoj imidž. Direktor kompanije Lars Nyberg je već napustio svoju funkciju, kao i brojni članovi uprave. Kompanija je također potpisala nova industrijska načela vezana uz slobodu izražavanja i privatnosti.

TeliaSonera nije odgovorila na naš zahtjev za razgovor, ali je pokušala odbraniti svoju poziciju rekavši da su njene podružnice pomagale u sprovođenju zakona poštivajući propise država u kojima posluju.

Direktor Nyberg je u obraćanju članovima društva dioničara u proljeće 2012.godine otišao korak dalje rekavši da telefonske i internet usluge mogu pridonijeti stvaranju otvorenog društva i da TeliaSonera ima pravo biti prisutna čak i u državama u kojima su pitanja ljudskih prava još uvijek neriješena.

Međutim, nisu svi uvjereni u to. Švedska aktivistica za borbu za ljudska prava Isabel Sommerfeld kaže da TeliaSonera nije uradila ništa kako bi zaslužila pravo da sponzorira Eurosong koji donosi zgodan profit i 125 milijuna gledatelja širom svijeta.

„To je nezaslužen PR za njih“, kaže Sommerfeld koja često putuje u Bjelorusiju i koja je bila svjedok hapšenja iz 2010.godine.

„TeliaSonera je neetička kompanija. Oni još uvijek surađuju sa režimima u ugnjetavanju građana. Druge države ne bi trebale pomagati diktatorima u ugnjetavanju. A to je upravo ono što TeliaSonera radi", zaključuje Isabel Sommerfeld.
XS
SM
MD
LG