Dostupni linkovi

Europol razbio 'super kartel', među uhapšenima i državljanin BiH


Sedište Europola u Holandiji
Sedište Europola u Holandiji

Policija je razbila "superkartel" koji je kontrolisao oko trećine trgovine kokainom u Evropi i uhapsila 49 osumnjičenih u više zemalja, saopštio je u ponedeljak, 28. novembra, Evropol.

Među uhapšenima je 40-godišnji muškarac koji ima dvojno državljanstvo BiH i Holandije, navodi se.

U ogromnoj međunarodnoj operaciji zaplenjeno je 30 tona kokaina, uz hapšenja u Francuskoj, Španiji, Belgiji i Holandiji, dodaje se u saopštenju.

U Dubaiju je uhapšeno dvoje osumnjičenih povezanih sa Holandijom, dvoje sa Španijom i dvoje sa Francuskom.

"Reč je o teškim krivičnim delima u vezi sa međunarodnom trgovinom droge, uglavnom iz Južne Amerike preko luka Antverpen i Roterdam", navodi se u saopštenju holandskog javnog tužilaštva.

„Jedan od osumnjičenih iz Holandije je izuzetno velika riba“, rekao je izvor iz Evropola agenciji Frans pres (AFP) pod uslovom da ostane anoniman.

Trinaest osoba je uhapšeno u Španiji, šest u Francuskoj i 10 u Belgiji, dok je 14 osoba uhapšeno 2021. godine u Holandiji u okviru iste operacije, navodi se u saopštenju.

Holandski tužioci rekli su da će zatražiti izručenje osumnjičenih od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Jedan od osumnjičenih je 37-godišnji muškarac sa dvojnim holandskim i marokanskim državljanstvom, koji je priveden zbog navodnog uvoza hiljada kilograma kokaina u Holandiju 2020. i 2021. godine.

„Ovo su teška krivična dela koja se odnose na međunarodnu trgovinu drogom, uglavnom iz Južne Amerike preko luka Antverpen i Roterdam“, navodi se u saopštenju holandskog javnog tužilaštva.

Operacija je nazvana „Pustinjsko svetlo“ i planirana je u periodu od dve godine.

U Evropi su zaplenjene rekordne količine kokaina, a njegova dostupnost na kontinentu nikada nije bila veća, sa izuzetno visokom čistoćom i niskim cenama, podseća agencija Asošijejted pres (AP).

U regionu je 2020. godine zaplenjeno više od 214 tona kokaina, što je povećanje od odsto odsto u odnosu na prethodnu godinu, a stručnjaci Evropskog centra za praćenje droga i narkomanija veruju da bi ta količina mogla da dostigne 300 metričkih tona (330 tona) 2022. godine.

XS
SM
MD
LG