Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd traži objašnjenje zabrane poseta političara Kosovu


Pogled na severni deo Mitrovice
EULEX je izdao upustvo kosovskoj policiji da se stranim zvaničnicima ne dozvoli ulazak na Kosovo bez ovlašćenja kosovskih vlasti.

Problem dozvola za srpske zvaničnike rešavaće se u razgovorima sa EULEX-om i drugim međunarodnim organizacijama, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić, i to dan nakon što je iz Vlade poručeno kako je “dovedena u pitanje saradnja Srbije sa EULEX-om”.

Istovremeno, zvaničnici u Beogradu navode kako im nije potpuno jasno kako će biti primenjena odluka EULEX-a da onim predstavnicima srpske vlasti koji budu pokušali da na Kosovu uđu bez dozvole, to ne bude dopušteno. Pri tome rasprava se odvija u atmosferi ionako podignutog adrenalina, tri dana pred vanredne lokalne izbore u severenom (srpskom) delu Kosovoske Mitrovice, koje je raspisala Vlada u Beogradu, a koje ne priznaju vlasti u Prištini.

Niko nema prava da građanima Srbije zabranjuje ulazak na Kosovo i Metohiju bez obzira na profesiju kojom se bave, poručio je Boris Tadić:

Boris Tadić
“Srbija se suočava sa ozbiljnim iskušenjima na Kosovu i Metohiji. Niko u Srbiji nema iluziju da to nije tako. Ali mi ćemo svim legitimnim sredstvima nastaviti našu borbu u međunarodnim institucijama i nećemo odustati ni po koju cenu.”

Ipak, tri dana pred izbore, u Kosovosku Mitrovicu nije otišao Tadić, već njegov zamenik na čelu Demokratske stranke.

Kosovsko-mitrovački izbori šansa su koju vlast u Srbiji praktično isčekuje od jula 2008. godine kada je pala Vlada Vojislava Koštunice. Trag uticaja bivšeg premijera ipak je najučljiviji upravo u izuzetno osetljivoj zoni Severa Kosova gde su do decembra i raspuštanja lokalne Skupštine vlast držali Koštuničini DSS-ovci i Šešeljevi radikali.

Tako da i ne čudi to što se u trku za izbore koje kosovska vlast ne priznaje uključio vrh DS-a na čelu sa Dušanom Petrovićem:

“Pokazujemo celoj Evropi i celome svetu da smo mi miroljubiva zemlja, da smo mi čvrsta zemlja, koja nikoga neće da ugrozi i koja neće napraviti ni jedan korak koji bi ugrozio interese vezane za ono za šta je šta je uverena da je njeno.”

Takvu poruku Petrović je uputio sa predizbornog skupa u Kosovskoj Mitrovici i to nekako u trenucima dok su u sedištu EULEX-a u Prištini donosili odluku o zabrani poseta srpskih zvaničnika bez posebnih dozvola, odnosno dok je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas uručivao pomoć srpskim povratnicima u okolini Prizrena. Po povratku u Beograd pitali smo ga da li bi, ako krene na Kosovo, ponovo ispoštovao nova pravila:

Oliver Ivanović
“Mi kad smo išli smo EULEX-u najavili naš dolazak i dobili saglasnost. Mislim da je sama odluka besmislena pošto je veliki broj ljudi koji su danas funkcioneri u Srbiji su iz tog dela Kosova i Metohije. Ne može njima niko da brani da idu svojoj kući i da borave tamo.”

Opozicija kritikuje Vladu


Jedan od takvih je generalni sekretar u vladinom Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović. U jutarnjem programu za Srbiju Branki Mihajlović je ispričao:

“Moja pozicija je prilično kompleksna, ali ja nikada neću tražiti ni dozvolu ni ovlašćenje, niti pratnju, dokle god se budem kretao po teritoriji Kosova i Metohije.”

RSE: Šta se sada može dogoditi kada krenete na Kosovo?

Ivanović:
Šta god da se dogodi ja ću nastaviti da dolazim kući. Jer ja dolazim kući. Moj stan, moja porodica je u Mitrovici.

Istovremeno i sama Vlada na udaru je kritika iz opozicije da je svojim tolerisanjem poteza EULEX-a zapravo i dovela do pooštravanja tona na strani EU administracije. Portparol Koštuničine partije Petar Petković tako zaključuje da EULEX sve vreme sprovodi Ahtisarijev plan, te da radi na stvaranju “lažne države Kosovo”:

“Mi smo svi od početka znali kako će se ova misija ponašati. Krivicu snosi ova Vlada koja je prihvatila EULEX u dozvolila mu da gazi međunarodno pravo.”

Kosovski Srbi do sada su glasali uglavnom na izborima koje je organizovao Beograd, fotografija sa glasanja za predsednika Srbije, Gračanica, februar 2008.
U DSS-u se ne obaziru na to što je pooštravanje uslova usledilo nakon što su međunarodne i kosovske institucije protestovale jer Vojislav Koštnica nije ispunio uslove za ulazak na Kosovo u nedelju. S tim u vezi osim što podvlači da je saradnja sa EU, time i EULEX-om, nužnost za Srbiju bivša savetnica u Ministarstvu inostranih poslova Aleksandra Joksimović dodaje kako bi se trebalo pozabaviti motivima za povlačenje novih drastičnijih poteza:

“Očigledno je da je EULEX u ovom trenutku reagovao zbog, pretpostavljam, nekakvih akcija koje su oni smatrali vrstom zloupotrebe. Pa su očigledno želeli da upozore da će u narednom periodu insisitrati, onoliko koliko je to u njihovoj mogućnosti, da se ova već usvojena procedura i implementira na predviđen način.”

U čemu je zaista novina naši sagovornici kažu da nisu obavešteni, ni u neformalnim kontaktima, pošto zvaničnih sa Prištinom nema. Potez EULEX-a se pri tome odbacuje ali ipak ne u potpunosti. Oliver Ivanović tako podvlači tačku o zabrani unošenja oružja na Kosovo:

“Jedino što sam dobio u neformalnim razgovorima jeste da zvaničnici koji dolaze iz Srbije često imaju fizičku pratnju koja je naoružana. To sam čuo od prestavnika EULEX-a. I to je sve što bih ja možda mogao i uvažiti.”


No vratimo se uzavreloj predizbornoj atmosferi na severu. Za očekivati je da će neko od partijskih zvaničnika na izborni dan poželeti da rezltate iščekuje u svom izbornom štabu u Mitrovici. Ko će na put po partijama se uglavnom ne zna. U DSS-u Petar Petković potvrđuje da će neko ići, ali na novootvrene dilmene za sada nema odgovora:

“Ići ćemo kao što smo išli i do sada. Konkretno detalje tog odlaska ne bih mogao da vam kažem.”


RSE: A kako ste išli do sada? Niste tražili nikakve dozvole ili ste tražili?

Petković: To su sada već neka tehnička pitanja.

Dok se ponuđene varijante ne razmore pred zvaničnim Beogradom je dilema da li proguta pilulu koju očigledno smatra prilično gorkom a koja možda nema alternativu. Aleksandra Joksimović:

“Bojim se da na drugi način će bilo kakva komunikacija naših zvaničnika i odlazak na Kosovo biti onemogućena.”


*****
Pročitajte i ovo:
Zabrana boravka za srpskog ministra

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG