Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stranim zvaničnicima nema ulaska na Kosovo bez dozvole Prištine

update

EULEX je izdao upustvo Kosovskoj policiji da se stranim zvaničnicima ne dozvoli ulazak na Kosovo bez ovlašćenja kosovske vlasti. Iz Kosovske policije kažu da izvršnu vlast na severu Kosova ima EULEX, dok EULEX navodi da odluke na severu donosi Kosovska policija, koju EULEX savetuje i nadgleda. U međuvremenu, političari Srbije vrše predizborne aktivnosti na severu Kosova vez ikakvog ovlašćenja.

Portparol kosovske policije Arber Beka je izjavio da će se tokom narednih dana ponovo pregledati način delovanja policijskih struktura Kosova i EULEX-a na severu zemlje.

Arber Beka
“U bliskoj budućnosti će se sigurno diskutovati o prisustvu multietničkih policijskih službenika, što znači da nije potrebno da na ovim graničnim prelazima bude prisutna samo policija iz srpske zajednice već i iz drugih zajednica“, rekao je Beka, dodajući da na graničnim prelazima 1 i 31 izvršna vlast pripada EULEX-u, ali i to da je i kosovska policija prisutna na tim prelazima.

Srpski ministar za Kosovo Goran Bogdanović i potpredsednik DS-a Dušan Petrović u sredu su boravili u severnom delu Mitrovice i održali završnu konvenciju. Evo šta je Bogdanović izjavio u sredu u severnoj Mitrovici na tribini DS-a:

“Verujte, ova vlada, naš predsednik, istovremeno neće odstupiti od naših ciljeva za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu države Srbije, i to suverene. Naš glavni fokus je u stvari borba za teritorijalni integritet i borba za čoveka.”

Dušan Petrović, podpredsednik DS:

“Ovo je jedna čvrsta vlada koja ima jasne ciljeve, koja nikoga neće ugroziti i koja neće ono za šta je uverena da je njeno, napraviti ijedan korak koja bi i te svoje interese ugrozila. Predsednik Tadić evo već šest godina svakim svojim činom, delom, akcijom pokazuje ko je u stvari patriota i šta znači biti patriota.”

Bogdanovićeva poseta bila privatna


Goran Bogdanović
Upitan zašto je ovima dvojici političara dozvoljen ulazak na Kosovo, portparol kosovske policije Beka je rekao da dolazak Bogdanovića na Kosovo nije bio političkog karaktera.

“Ako na Kosovo uđu kao obični građani, i kao takvi učestvuju u nekoj političkoj aktivnosti, ili nekoj drugoj aktivnosti o kojoj nisu prethodno obavestili, onda to ostaje na kosovskoj policiji, ali i na policiji EULEX-a pošto oni imaju izvršnu vlast na severu, da preduzmu mere kao što je predviđeno po kosovskom zakonu”, rekao je Beka.

Istog mišljenja je i EULEX. Portparol EULEX-a Karin Limdal je izjavila da je Bogdanović boravio na Kosovu privatno te da EULEX i kosovska policija redovno obavljaju kontrole putnika.

“Naročita pažnja ovih dana je upućena ljudima koji na Kosovu ulaze sa oružjem, u svojstvu pratnje političara. Osobi koja sa sobom ima neovlašćeno oružje neće biti dopušteno da uđe na Kosovo i prema tome će biti vraćena”, kazala je Limdal dodajući da ono što se očekuje je to da se uzme u obzir sadašnja procedura i da se principi sporazuma upotrebe kako bi se olakšala saradnja i pružila adekvatna sigurnost posetiocima koji dolaze na Kosovo.

Iz kosovske perspektive se ništa nije promenilo u proceduri o boravku stranih zvanicnika na Kosovu. Zahtev za zvaničnu posetu Kosovu se podnosi kancelariji specijalnog predstavnika EU na Kosovo, koja onda prosleđuje zahtev Vladi Kosova koja na kraju donosi odluku. Pozitivna odluka daje odgovornost policiji Kosova da obezbedi pratnju posetiocu. Ono što je novo je samo to da je EULEX izdao upustvo za sprovođenje procedure kosovskoj policiji.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG