Dostupni linkovi

Uskoro saradnja Euleks - MUP Srbije


Pripadnici Euleksa
Pripadnici Euleksa
Prvi susret predstavnika Euleksa i MUP-a Srbije o sprovođenju protokola biće održan početkom oktobra, najavljeno je iz ove misije EU. Očekuje se da tada budu razjašnjeni detalji predviđene policijske saradnje.

Primena sporazuma o saradnji Euleksa i MUP-a Srbije, potpisanog pre desetak dana, mogla bi početi narednog meseca. Protokol predviđa razmenu policijskih informacija u cilju borbe protiv organizovanog kriminala, a posebno kontrolu graničnih linija.

Portparol Euleksa Kristof Lamfalusi izjavio je da je protokol aktiviran pošto su ga dve strane potpisale, ali realizacija tek treba da počne.

“Još uvek nije bilo razmene informacija kako je navedeno u sporazumu. Policija Euleksa planira da se početkom oktobra sastane sa srpskim predstavnicima kako bi se dogovorili načini o sprovođenju tehničkog sporazuma”,
kaže Lamfalusi.

Ali ovaj protokol Priština nije dočekala sa odobrenjem. Institucije Kosova su još ranije istakle da one nisu deo protokola o policijskoj saradnji Euleksa i MUP-a Srbije i pružili uveravanja da se njime ne ugrožava nezavisnost.

Predsednik skupštinskog Odbora za sigurnost Rustem Mustafa kaže da kosovske vlasti neće učestvovati u sprovođenju sporazuma.
Naše institucije su kazale NE protokolu i zato se ne može sprovoditi.

“Protokol se ne može realizovati sve dok se ne postigne sporazum sa policijom Kosova i dok ne zauzmemo pozitivan politički stav. Naše institucije su kazale NE protokolu i zato se ne može sprovoditi”, rekao je Mustafa.

Ali upravo je protokolom predviđena razmena informacija između kosovske i srpske policije uz posredovanje Euleksa, uz uslov da se dve strane slože.

“Sporazumom je predviđena razmena informacija. To znači da ćemo policiji Srbije slati neophodne podatke ali samo uz odobrenje policije Kosova. Takođe i informacije koje pruža policija Srbije, Euleks će podeliti sa kosovskom policijom”,
objasnio je Lamfalusi.

Protokol različito prihvaćen od strane srpskih političara

Pojedini srpski političari ukazuju da je protokol važan jer predviđa borbu protiv svih vidova kriminala. Ranđel Nojkić, predsednik SPO-a za Kosovo, izrazio je nadu da će protokol što pre početi da se sprovodi pošto je saradnja Euleksa i MUP-a Srbije ključna kako veruje za uspostavljanje vladavine zakona na Kosovu.
Mislim da je ovakvo stanje neizdrživo zato što cenu tih kriminalnih radnji i svega onoga što je nelegalno plaćaju građani Kosova i uvođenje reda će doneti pre svega boljitak za sve

“Mislim da je ovakvo stanje neizdrživo zato što cenu tih kriminalnih radnji i svega onoga što je nelegalno plaćaju građani Kosova, i Srbi i Albanci, i uvođenje reda će doneti pre svega boljitak za sve”, ističe Nojkić.

Protokol nije naišao na potpuno prihvatanje u srpskoj zajednici. Lideri Srba sa severa Kosova su ocenili da je sporazum neprihvatljiv pošto se kako veruju njime priznaju granice između Kosova i Srbije.

Komentarišući to što ima neslaganja sa protokolom, iako je on već potpisan, Nojkić ističe da policijski posao ne sme biti politizovan.

“Oni koji žele da se suzbije kriminal mislim da treba da politiziranje ovog problema ostave po strani i o rezultatima i efektima treba se govoriti tek nakon što oni budu uočljivi a ja sam siguran da će oni biti brzo uočljivi ukoliko se sporazum bude doslovno sprovodio i ukoliko se ne samo u sferi bezbednosti nego i u oblasti carine i kontrole robe i ulaska i izlaska sa Kosova uspostavio red”,
smatra Nojkić.
XS
SM
MD
LG