Dostupni linkovi

Radi se na vraćanju lokalih sudija na posao


Yves de Kermabon
Yves de Kermabon

Šef EULEX Iv De Kermabon izjavio je danas da se radi na povratku lokalnih sudija i tužilaca u Sud koji se nalazi u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Kermabon je, podsetivši da trenutno u Sudu u Mitrovici rade EULEX-ove sudije i tužioci, istakao da se radi na povratku albanskih i srpskih sudija i tužilaca u ovaj sud, kako bi ova institucija počela da radi punim kapacitetom:


“Radimo na tom pitanju. Sud danas funkcioniše samo sa EULEX pravosuđem, postoje neki važni slučajevi ali takođe radimo na tome da što je pre moguće vratimo albanske i srpske sudije i tužioce kako bi ovaj sud ponovo počeo sa radom. S obzirom na situaciju, a to može potvrditi i policija, ovde na Kosovu ima mnogo slučajeva na kojima treba da se radi ali da bi se to radilo, ovaj sud mora ponovo da počne sa radom sa nekim lokalnim osobljem. S obzirom na razgovore koji su u toku očekujem da bismo mogli uskoro početi sa radom u ovom sudu.”


Upitan da li bi predsednik Srbije Boris Tadić trebalo da se obrati UNMIK-u, EULEX-u , kosovskoj Vladi ili Kosovskoj policijskoj službi (KPS) ukoliko bi hteo da dođe na Kosovo šef EULEX-a je kazao:

“Nije na EULEX misiji da odlučuje o tome, ono što mi možemo da uradimo je da obezbedimo pratnju i zaštitu, to je već rađeno za neke ljude koji su posećivali Kosovo, ali prvo je misija kosovske policije da obezbedi sigurnost u nekim slučajevima kad smatramo da KPS ne može to da uradi ili da je u pitanju neka osetljiva poseta, EULEX može obezbediti pratnju. Ovo je misija na celom Kosovu i mogu da kažem da će uskoro biti bolje. Kada situacija bude dobra , EULEX se može smanjiti i zatvoriti misiju. inicijalni plan za ovu misiju je dve godine. Tako da ćemo za dve godine videti sa EU i gospodinom Havijerom Solanom kakva je situacija na Kosovu i odlučiti da li proširiti misiju, smanjiti je ili zatvoriti.”


Kermabon je danas obišao policijsku stanicu u severnom delu Kosovske Mitrovice i ovdašnji zatvor, nakon čega je ocenio da je “situacija dobra” ali da ima prostora za neka poboljšanja i da EULEX može intenzivirati posao.

XS
SM
MD
LG