Dostupni linkovi

EULEX: Imenovan glavni tužilac za istragu Martijevih navoda


Eulex policija - ilustracija, foto: Valona Teliqi
EULEX je saopštio da je Amerikanac John Clint Williamson imenovan za glavnog tužioca specijalnog istraživačkog tima EULEX-a koji će raditi na istraživanju navoda o trgovini ljudskim organima.

Clint Williamson, trenutno radi kao specijalni ekspert pri UN-u, dok je prethodno bio na funkciji ambasadora SAD za pitanja ratnih zločina.
John Clint Williamson

Ekipa koja će istraživati navode o otmici, pogubljenju, trgovini organima i o ostalim ozbiljnih zločina radiće na preliminarnoj istrazi koju je EULEX započeo u januaru ove godine.

Zvaničnici EULEX-a naveli su da još uvek traje zapošljavanje osoblja ovog tima, a koji će pored ratnih zločina istraživati i slučajeve organizovanog kriminala.

Sedište tima biće i u Prištini i u Briselu, dok će sama istraga imati međunarodnu dimenziju.

Od zvaničnika Vlade Kosova nismo uspeli da dobijemo odgovor na to koliko je Vlada upućena u ovaj proces.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo u Vladi Srbije, Oliver Ivanović, kaže da će glavnom tužiocu biti teško da postigne rezultat, jer je prisutna zavera ćutanja.

“Ono što očekujem je da odmah i bez odlaganja uzme predmet u ruke i da normalno informiše nadležne kako napreduje u toj istrazi. Teško će biti da napravi rezultat jer ima tu i previše zavere ćutanja, jer su mnoge visoko pozicionirane figure pomenute u tom tekstu i bojim se da će biti pod uticajem politike, što nisu dobri uslovi za bilo kog tužioca da radi i da napravi rezultat”, kazao je on.

Sa druge strane, Ismet Salihu, profesor na Pravnom fakultetu u Prištini, navodi da regrutovanje evropskih i američkih eksperata obećava da će ova istraga o navodima iz Martijevog izveštaja imati uspeha.

“Ovo što se pretenduje je međunarodni kriminal na kojem bi trebalo biti angažovani policajci Evropske zajendice kao i istraživači u drugim zemljama. Ova istraga će svakako i po svojoj sadržini i po ostalim kriterijumima imati međunarodni karakter”, kaže Salihu.

Salihu dodaje da će ova istraga biti primljena kao objektivna i od strane kosovskog naroda, s obzirom da je na čelo ekipe imenovan Amerikanac. Jedna takva istraga, po njemu, može da potraje i do godinu dana.

“Ova istraga je dosta osetljiva i potrebna je municiozna i detaljna istraga. Po mojim predviđanjima, ova istraga može trajati od šest meseci do godinu dana, a može biti zaokružena i suđenjem“, kaže on.
XS
SM
MD
LG