Dostupni linkovi

Stručnjaci bezbednosnih kretanja: Eulex mora da promeni način delovanja


Ilustrativna fotografija
Stručnjaci bezbednosnih kretanja na Kosovu ocenjuju da sadašnje delovanje Eulexa ne može doneti rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i drugih negativnih pojava na severu zemlje i da je vreme da se način njegovog delovanja promeni, u suprotnom neće ostvariti zadatke koje ima u mandatu, dok Srbi sa severa zemlje ističu da Eulex nije statusno neutralan i da kao takav nije dobrodošao.

Iako je Eulex od decembra 2008. godine postao u potpunosti funkcionalan, obe strane ocenjuju da on ne ostvaruje mandat koji ima. I dok Srbi govore o delovanju koje nije statusno neutralno, dotle analitićari bezbednosnih kretanja ističu da su rezultati dosaadašnjeg delovanja Eulexa vrlo mali.

Nakon pojavljivanja u javnosti strategije za sever Kosova, Eulex je rekao da nije učestvovao u njegovoj izradi i da ne stoji iza takve strategije.

Ramdan Qehaja
Direktor Kosovskog centra za bezbednosne studije Ramadan Qehaja kaže da problemi koji proizilaze iz delovanja paralelnih struktura na severu zemlje mogu da se rešavaju jedino ako misija EU za vladavinu prava i policiju promeni pristup ovom pitanju.

“Pristup Eulexa treba da se promeni i da bude odlučniji u borbi da ne kažem paralelnih struktura, jer su one strukture države Srbije koje deluju u tom delu. Ako se to ne dogodi Eulex ne može da ostvaruje svoju misiju i proglasiće sebe beuspešnim na teritoriji Kosova“,
kaže Qehaja.

Tokom prošlog vikenda za sada nepoznati napadaći su napali kontrolni punkt i jedno vozilo Eulexa na graničnom ulazu broj 31 kod Zubinog Potoka.

Osuđujući ovaj napad iz Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda se navodi da „ nespremnost Eulexa da se na severu suoči sa organizovanim kriminalom održava napetu situaciju“.

Srbi sa severa nepoverljivi prema Eulexu

Istovremeno, Srbi sa severa Kosova i dalje smatraju da je Eulex tu da bi ostvario plan Martija Ahtisarija i da nije statusno neutralan.

Marko Jakšić, Foto: Valona Taliqi
Jedan od lidera Srba sa severa, Marko Jakšić kaže kako su se ovdašnji Srbi suprostavili dolasku misije Eulex-a peticijom, koju je potpisalo oko 70.000 građana.

„Mi jednostavno kao srpski narod koji živi na ovom prostoru, a čini mi se i šire smatramo da je Eulex institucija i organizacija koja nije statusno neutralna, već je institucija kako piše u Ahtisarijevom planu, za stvaranje još jedne albanske države na Balkanu“,
kaže Jakšić.

Suprotstavljanje Srba, ali i zvaničnog Beograda je onemogućilo da Eulex postigne neke značajnije rezultate i u oblasti pravoasuđa na severu zemlje.

Iako je bilo mnogobrojnih najava o funkcionalizaciji Okružnog suda u Mitrovici, čije je sedište u severnom delu grada na Ibru, u njemu za sada radi samo nekoliko evropskih sudija i tužilaca i jedan broj službenika iz srpske i albanske zajednice.

Ramadan Qehaja ne isključuje mogućnost da Eulex bude i dalje napadan kao izraz nezadovoljstva Srba njegovim radom, kao i zbog činjenice da je učešćem Srba na izborima južno od Ibra zvanični Beograd celokupnu svoju aktivnost usredsredio na sever Kosova kao mesto gde može zadržati svoj uticaj.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG