Dostupni linkovi

Očekuje se potpisivanje aranžmana Eulexa i MUP-a


Posle podrške od strane Evropske unije i zemalja velike petorke Eulex je u očekivanju potpisivanja tehničkog sporazuma o saradnji sa Srbijom. Međutim, zvaničnici ove misije na Kosovu nisu hteli da kažu za kada se očekuje potpisivanje sporazuma sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.

Portparolka EULEX-a Karin Limbdal kaže da ne može da potvrdi kada će sporazum biti potpisan.

„Ne mogu da potvrdim kada će se to dogoditi, ali smo u očekivanju da se ovo pitanje okonča“, rekla je Limbdal.

Potpisivanje tehničkog sporazuma o međugraničnoj saradnji između EULEX policije i MUP-a Srbije je podržano od strane zemalja članica Evropske unije i zemalja velike petorke, koji smatraju da je potpisivanje sporazuma u skladu sa mandatom koji EULEX ima na Kosovu.

Premijer Kosova Hashim Thaqi je ponovio da zvanična Priština nije deo ovog sporazuma. Međutim nezavisno od ove pozicije Thaqi je rekao da pozdravlja izjavu zemalja kvinta i Specijalnog predstavnika EU na Kosovu koja podržava potpisivanje ovog sporazuma.

„Pozdravljam izjavu kvinta, jer se radi o snažnoj podršci pozitivnim koracima institucija Kosova za evroatlantsku perspektivu zemlje. Još jednom želim da kažem da institucije Kosova nisu stranka u tehničkom aranžmanu, ali će Vlada Kosova nastaviti beskompromisnu borbu protiv negativnih pojava,“
rekao je kosovski premijer.

I dok se pitanje tehničkih aranžmana finalizuje Specijalni izaslanik EU na Kosovu, Piter Fejt je u saopštenju za javnost zatražio uspostavljanje pune granične kontrole na Kosovu, posebno ističući prelaze 1 i 31 na severu Kosova i zahtevajući po prvi put da se počne sa naplatom carinskih dažbina.

„Specijalni predstavnik EU u potpunosti podržava posao koji je preduzela misija EULEX-a za vladavinu prava na Kosovu da održi svoje neometano prisustvo na kapijama 1 i 31 na severu Kosova od 9. decembra 2008. godine. EULEX je posvećen osiguravanju da Kosovo postane jedinstvena carinska oblast."


U skladu sa svojim mandatom EULEX je posvećen daljem poboljšanju rada carina širom Kosova, i uspostavljanju potpune carinske kontrole na kapijama 1 i 31, kako bi se poboljšala naplata prihoda i sprečilo krijumčarenje robe i izbegavanje plaćanja poreza“,
kaže se u saopšenju.

Premijer Thaqi je najavio da je Vlada Kosova informisana da je u Briselu doneta odluka o uključivanju Kosova u integrativne procese.

„Danas želim da vam potvrdim novu izuzetno pozitivnu vest iz Brisela, da će Kosovo početkom ove jeseni primiti pozitivni upitnik za evropsku perspektivu“,
rekao je Thaqi.
XS
SM
MD
LG