Dostupni linkovi

Brisel podržao aranžman sa Beogradom


Komitet za politička i bezbednosna pitanja Evropske unije dao je punu podršku radu EULEX-a na Kosovu. To će po svemu sudeći podrazumevati i tehnički aranžman izmedju Misije za vladavinu prava i policije EU na Kosovu i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, rekla je za naš program portparolka EULEX-a Karin Limbal, koja je kazala da će se u vezi sa tim pitanjima nastaviti konsultacije sa svim stranama uključenim u proces.

„Ambasadori EU su u potpunosti podržali rad prisustva EU na terenu, EULEX-a i Specijalnog predstavnika EU, uključujući i tehničke aranžmane sa Beogradom. To je izuzetno značajan element u borbi protiv organizovanog kriminala i doneće koristi svim gradjanima Kosova. Konsultacije sa svim relevantnim stranama u ovom procesu će se nastaviti“
, rekla je Limbal.

Zvaničnici Vlade Srbije su prethodno najavili potpisivanje takozvanog operativnog protokola sa EULEX policijom. Zvanična Priština se suprotstavila potpisivanju tog protokola i čvrsto stoji na tom stanovištu. Portparol predsednika Kosova Xhavit Beqiri.

„Stav institucija Kosova po tom pitanju je jasan. Taj sporazum je za Kosovo neprihvatljiv“, kaže Beqiri.

Šef EULEX-a Iv de Kermabon je putem jedne izjave sredinom avgusta pojasnio da nije ništa neobično da EULEX potpisuje takve sporazume sa odgovarajućim ministarstvima u regionu. Prema toj izjavi, slični sporazumi su od strane EULEX-a potpisani i u vezi sa sprečavanjem pranje novca i finansiranjem terorizma.

Medjutim, za opoziciju na Kosovu tehnički aranžmani o policijskoj saradnji sa Srbijom se ne razlikuju od protokola koji je najavljen od strane srpskih zvaničnika.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi kaže da se takvi tehnički aranžmani vezuju i za plan od šest tačaka generalnog sekretara UN-a Ban Ki Mun-a koji je Kosovo odbacilo kao neprihvatljiv.

„Mi to vidimo kao kamuflažu EULEX-a, jer se radi o najavljenom protokolu i političke formulacije u njemu mogu biti mekse ali u suštini se ne razlikuju, jer tehnički odnosi koji se mogu ostvariti izmedju EULEX-a i Srbije štete funkcionisanju institucija Kosova“
, smatra Ahmeti.

Najava potpisivanja protokola izmedju EULEX-a i MUP-a Srbije u oblasti policije je izazvala nezadovoljstvo na Kosovu. Najviši zvaničnici Kosova su izjavili da su za njih svi razgovori o protokolu završeni, dok su članovi i simpatizeri Pokreta „Samoopredeljenje u znak suprotstavljanja potpisivanju ovog protokola oštetili 28 vozila EULEX-a.

Pogledajte komentare (13)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG