Dostupni linkovi

EULEX u potpunosti operativan


Misija Evropske unije za vladavinu zakona je danas objavila da je postala u potpunosti operativna. Međutim, to je, prema riješima ševa ove misiej Iva de Kermabona, tek početak i treba još mnogo raditi.

“Mnogo smo radili da postizanju prostiranja EULEX-a na celom Kosovu. To je kompleksa operacija, koja je postignuta u saradnji sa UN-om, KFOR-om i bez nekog značajnijeg incidenta. To je dostignuće koje ne treba potceniti“, rekao je Kermabon na ceremoniji koja je potvrdila punu operacionalizaciju Misije

Ovoj ceremoniji su pored kosovskih lidera prisustvovali i ambasadori zemalja EU akreditovani na Kosovu, koji su predstavljali svih 27 zemalja članica. Istovremeno je EULEX danas prešao u novi Glavni štab.

Šef EULEX-a je ovom prilikom istakao mnogobrojen aktivnosti koje je misija na čijem je čelu ostvarila za četiri meseca rada. EULEX je uspešno pokrenuo aktivnosti utvrđene mandatom u nadgledanju, praćenju i savetovanju u oblasti pravosuđa, policije i carinske službe sirom Kosova na jedinstveni način.

Istovremeno se misija EU se bavila i pitanjima manjiskih zajednica, nestalih osoba, ravnopravnosti polova i ljudskih prava, rekao je Kermabon, objašnjavajući mandat EULEX-a i pozivajući sve da prate i savetuju EULEX u svom radu.

U oblasti pravosuđa EULEX je već osudio jednog počinioca ratnog zločina na 17 godina zatvora. Istovremeno, sudije i tužioci EULEX-a koji su poceli da rade od 9 decembra, do kraja marta su uspeli da održe više od 80 rasprava pred sudovima za različita krivična dela uglavno dela koja su ranije bila u nadležnosti UNMiK-ovom pravosuđa. Istovremeno je nakon više od godinu dana nemogućnosti funkcionisanja u Okružnom sudu u Mitrovici je održano prvo suđenje.

Pripadnici policije u okviru EULEX su raspoređeni u 34 policijske stanice širom Kosova, dok je carinska komponenta prisutna na svim graničnim prelazima i na dva granična prelaza na severu Kosova vrši evidentiranje robe koja ulazi na Kosovo, što je, kako se u EULEX-u ocenjuje, uticalo na značajno smanjenje krijumčarenja robe.

“EULEX je nakompleksnija misija koju je EU imala bilo kada. Sa oko 3.000 pripadnika EULEX je veći od svih devet drugih misija koje EU ima u svetu. To je velika investicija na putu EU i to dokazuje da je EU opredelena za stabilnost regiona i njegovu evropsku budućnost“
, rekao je Kermabon.

Zadatak EULEX-a je u nadgledanju, praćenju i savetovanju u oblasti pravosuđa, policije i carinske službe sirom Kosova na jedinstveni način i misija nema rukovodeću ulogu, rekao je Kermabon.

Iv de Kermabon
„Vladavina zakona je ključ za ostvarivanje mandata i mi u EULEX-u smo spremni za završimo naš zadatak, i dozvolite mi da ponovim ono što sam mnogo puta rekao, rukovodeću ulogu imaju domaće institucije, mi samo nadgledamo, savetujemo i dajemo uputstva“, rekao je šef Misije EULEX-a.

Šef Međunarodne ciivilne kancelarije i visoki predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt je podsetio da EULEX deluje u okviru mandat Rezolucije 1244 i da deluje na osnovu plana delovanja, oko koga su se bile saglasile svih 27 zemalja članice EU.

„Verujem da ova misija može aktivno da ostvari svoj mandat, bez birokratskog produženja i da postigne brze rezultate“
, rekao je Fejt.

Od svih zemalja koje imaju svoje ljudstvo u EULEX-u, Velika Britanija je zbog globalne financijske krize odlučila da za 50 odsto smanji svoje učešće, dok je Španija najavila da će povući svoje osoblje koje je deo misije EULEX-a. Predstavnici Misije kažu da to neće uticati na funkcionisanje misije koja u trenutku potpune operacionalne osposbljenosti ima 2.500 međunarodnih i oko 500 domaćih pripadnika.
XS
SM
MD
LG