Dostupni linkovi

EULEX odlučan u sprovođenju nezavisne istrage navoda Dika Martija


John Clint Williamson
Tužilac specijalnog istražnog tima EULEX-a John Clint Williamson, koji radi na istraživanju navoda o trgovini ljudskim organima, i šef EULEX-a Bernd Borchard sastali su se u utorak sa zamenikom premijera Kosova Hajredinom Kuçijem i ministrom unutrašnjih poslova Bajramom Rexhepijem.

Joao Sousa, portparol Clint Williamsona, izjavio je za RSE da je Williamson tokom sastanka ponovio svoju odlučnost u sprovođenju nepristrasne i nezavisne istrage koja otkriva istinu iza teških optužbi koje su sadržane u izveštaju Saveta Evrope, te da je u "zajedničkom interesu da se jednom zauvek reši to pitanje."

Sousa je dodao da je Williamson naglasio da je mandat istražnog tima EULEX-a da istraži i, ukoliko opravdano, goni pojedince koji su odgovorni za navodne zločine iz izveštaja Dika Martija.

“On (Williamson) je istakao da je svestan o spekulacijama o budućnosti specijalnog istražnog tima i ispitivanja. Međutim, on je istakao da je istražni rad i dalje u toku i da je prerano da se prejudicira ikakav ishod”, kazao je Sousa.

Ministar pravde Hajredin Kuçi je u saopštenju nakon sastanka istakao da je Vlada Kosova zaintresovana da pomogne u postizanju pravde i otkrivanju istine, te da sarađuje sa međunarodnim partnerima iz EU i SAD-a, ali uz “poštovanje nadležnosti Kosova i u svakom slučaju očuvanje imidža pravednog rata naše zemlje”, navodi se u saopštenju iz Vlade Kosova.

Zamenik premijera je naglasio da je Kosovo izgradilo dovoljno kapaciteta u oblasti pravosuđa kako bi tretiralo svaki eventualni slučaj, te je zatražio da se bilo koje moguće suđenje održi na teritoriji Kosova, prema njegovim zakonima i nadležnostima kosovskih vlasti.

Tokom boravka u Prištini, Williamson se takođe sastao sa specijalnim predstavnikom UNMIK-a Faridom Zarifije, specijalnim predstavnikom EU, Samuelom Žbogarom i šefom EULEX-a Bernardom Borchardtom.

Amerikanac John Clint Williamson je avgusta 2011 imenovan za glavnog tužioca specijalnog istraživačkog tima EULEX-a koji radi istraživanju navoda o trgovini ljudskim organima. Williamson je prošle godine izjavio kako očekuje da će istraga o trgovini organima na Kosovu biti okončana do kraja 2014.

Na Kosovu se inače između domaćih i stranih zvaničnika vodi debata o formiranju Međunarodnog tribunala za Kosovo nakon 14. juna, kada se očekuje transformacija misije EU za vladavinu prava, EULEX.

Jedan takav tribunal sa međunarodnim tužiocima i sudijama i sa sedištem van Kosova, preuzeo bi istrage o ratnim zločinima u periodu od 1998-1999., kao i istrage o navodnim političkim zločinima, pretnjama i ubistvima svedoka tokom perioda 2000/2001.

Ideja o osnivanju Međunarodnog tribunala za Kosovo proizašla je najpre iz pokrenute istrage Saveta Evrope koja je za osnovu imala navode Dika Martija o trgovini organima Srba od strane bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG