Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU ohrabruje dijalog Beograda i Zagreba o tužbama


Španski ambasador Inigo de Palacio i šef delegacije EU Vincet Degert, Foto: Vesna Anđić
Srbija i Hrvatska bi trebalo same da reše pitanje tužbi, a EU ohrabruje dijalog dve zemlje, rekao šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer tokom predstavljanja prioriteta španskog predsedavanja EU. Španski ambasador u Srbiji Injigo de Palasio Espanja rekao je da će jedna od ključnih briga Brisela u regionu Zapadnog Balkana biti kako da se stabilizuju prilike u Bosni i Hercegovini.

Prema rečima Vensana Dežera, dobrosusedski i regionalni odnosi, naročito kada se radi o budućem proširenju, spadaju među ključne ciljeve EU:

“Ako postoje slučajevi u kojima jedna zemlja pravno nastupa protiv druge, onda to nije u skladu sa dobrosusedskim odnosima. Budući da je u toku pregršt rasprava na tu temu, mislim da je svaka država odgovorna za način na koji učestvuje u tom procesu. Mi bismo da ohrabrimo obe države da o ovom problemu porazgovaraju i da otpočnu dijalog. Jasno je da kada se radi o ratnim zločinima nas zanima pojam individualizacije zločina i to je ono čemu mi težimo”, rekao je Dežer.

Govoreći o prioritetima španskog predsedavanja Evropakom unijom, ambasador Španije u Beogradu Injigo de Palasio Espanja, rekao da Španija preuzima predsedavanja sa ambicijom da pronađe izlaz iz ekonomske krize, podstakne zapošljavanje i privredni rast, unapredi ljudska prava, snažnije pomogne u rešavanju problema siromaštva ali i obećanjem da ne odustaje od podrške evropskoj integraciji Zapadnog Balkana:

“Obratićemo naročito pažnju na zemlje regiona, posebno one koje su podnele aplikaciju za status kandidata kao što su Albanija, Crna Gora i Srbija i mislim da će to biti tema rasprave nakon našeg razgovora sa vama. Sve države biće procenjene u skladu sa našim standardima uz nameru da svaka od tih država napravi značajan napredak tokom predstojećeg polugodišta i da se obezbedi da nijedna nezaostaje za drugom. Za Španiju, kada je reč o Srbiji, to je od naročite važnosti”, kaže Espanja.
XS
SM
MD
LG