Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska zatvorila više od pola poglavlja


Tri poglavlja koja su već dulje vrijeme tehnički spremna za otvaranje - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo, ni na ovoj pristupnoj konferenciji nisu otvorena jer Slovenija još nije dala suglasnost.
Hrvatska je danas zatvorila dva poglavlja u pregovorima o članstvu u Europskoj uniji, a zbog slovenske blokade nisu otvoreni pregovori u tri poglavlja.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor vjeruje da se u slučaju Slovenije radi o unutarnjepolitičkim razlozima, koji će do veljače biti uklonjeni.

„Pregovori s Hrvatskom ušli su u završnu fazu. Hrvatska je zatvorila više od pola pregovaračkih poglavlja, a pregovori će brzo završiti bude li u Zagrebu odlučnosti da se oni brzo nastave, u što ne sumnjam,“ kazao je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt danas u Bruxellesu povodom zatvaranja dvaju poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima o članstvu u Europskoj uniji – Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga i Socijalna politika i zapošljavanje.

Tri poglavlja koja su već dulje vrijeme tehnički spremna za otvaranje - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo, ni na ovoj pristupnoj konferenciji nisu otvorena jer Slovenija još nije dala suglasnost. Upitan zna li razloge slovenske blokade, Bildt je odgovorio:

„Dat ću vam vrlo opsežan odgovor: ne znam!“


I hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković kazao je kako ni on ne zna što to znači „sadržajne primjedbe“, što su kao razlog blokade naveli Slovenci.
Gordan Jandroković kazao je kako ni on ne zna što to znači „sadržajne primjedbe“, što su kao razlog blokade naveli Slovenci.

EUROSKEPTICIZAM


„Slovenska blokada je trenutačna. Mislim da se radi isključivo u unutarnjepolitičkim pitanjima u Sloveniji, “ kazala je poslijepodne premijerka Kosor.

„Ako bude potrebno, ja ću se naći ili čuti sa slovenskim premijerom Pahorom da vidimo što dalje oni namjeravaju. Ali, budući da i ja imam informacije koje dolaze iz Europske komisije, vjerujem da je ova bočkada trenutačna i 16. veljače na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji očekujem rješavanje i svih ostalih pitanja. U tom kontekstu gledam i na rješavanje pitanja vezanih uz poglavlje 23 – Pravosuđe i ljudska prava, gdje se kao problem pojavljuju „topnički dnevnici“ , i vjerujem da će svi naši napori apsolutno biti prepoznati i da ćemo tada i to poglavlje otvoriti,“ rekla je Kosor.

Naravno, slovenska blokada tri poglavlja nije jedino što stoji na putu uspješnom okončanju pregovora. Tu su i famozni „topnički dnevnici“, ali i privatizacija brodogradilišta, zbog čega – iako je bilo dogovoreno – nije bilo otvoreno poglavlje tržišnog natjecanja.

„Ako imaju sadržajne primjedbe, to se može riješiti i do zatvaranja poglavlja, a ne može biti prepreka za otvaranje pregovora u ova tri poglavlja. Dakle, to je po mojoj ocjeni još jedan politički manevar, ali u ovoj fazi – zadnji,“ komentirala je slovensku blokadu za RSE predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje pregovora Hrvatske sa Europskom unijom Vesna Pusić.

Profesor Europskih integracija na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Damir Grubiša ocijenio je za RSE da su u ovoj godini postignuti značajni pomaci u pregovorima, a da se još očekuju pomaci u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije. Primjetan euroskepticizam kod hrvatskih građana Grubiša objašnjava time da Vlada nije dovoljno transparentna u informiranju javnosti o mjerilima za zatvaranje pojedinih poglavlja.

„Slično se događalo i u drugim istočnoeuropskim zemljama – i kod njih su to nezadovoljstvo i euroskepticizam bili vrlo visoki, sve dok vlade nisu odlučile da pregovarački proces učine transparentnim za građane, tako da građani mogu gotovo na televizijskim ekranima pratiti i sjednice tih pregovaračkih timova, i komunikaciju pregovaračkih timova s građanima, i pitanja koja im se mogu postaviti. Kod nas je sve to još uvijek netransparentno i ostalo je zatvoreno na razini te političke elite koja pregovara s Europskom unijom,“ smatra Grubiša.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG