Dostupni linkovi

Obeleženo stupanje na snagu Lisabonskog ugovora


Stupanje na snagu Lisabonskog ugovora, koji predvidja reformu evropskih institucija, obeleženo je večeras u prestonici Portugala na kratkoj ceremoniji kojoj suprisustvovali visoki evropski zvaničnici.

"Mi danas otvaramo novu fazu izgradnje Evrope", rekao je novi predsednik EU Herman Van Rompej.

"Posle teškog puta, Lisabonski ugovor je konačno stigao u dobru luku. On će nam omogućiti da donosimo odluke brže i demokratskije, ali će ispuniti svoju ulogu samo ako je Unija zaista unija", dodao je predsednik EU.

Ceremonija povodom stupanja na snagu Lisabonskog ugovora simboličnoje organizovana u Lisabonu, gde je 13. decembra 2007. taj ugovor potpisan.

Švedski premijer Fredrik Rajnfelt, čija zemlja u decembru završava predsedavanje Uniji, pozdravio je "novi početak" za Evropsku uniju.

"Put nije bio lak ali glas Evrope biće sada jači u svetu", rekao jeRajnfelt.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da su ugovori važni ali da sami po sebi ne znače mnogo i da ništa nemože zameniti odlučnost i političku volju. On je podvukao potrebuda 27 zemalja članica Unije i evropske institucije dopunjuju jedna drugu.

Ceremoniji, koja je po želji portugalskih vlasti bila "vrlos imbolična", prisustvovali su predsednik Evropskog parlamenta, Poljak Jerži Buzek i španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero.

Nova šefica diplomatije EU Ketrin Ešton, koja je bila najavljena, nije uspela da dodje.
XS
SM
MD
LG