Dostupni linkovi

Danas konferencija o podršci proširenju EU


Švedska, trenutno presedavajuća zemlja EU, i Evropska komisija održaće u ponedeljak u Briselu zajedničku konferenciju o podršci proširenju EU.

Na konferenciji bi trebalo da bude razmotrena finansijska podrška zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Uniji, a na skupu će se okupiti više od 200 učesnika, među kojima ministri i visoki funkcioneri zemalja Zapadnog Balkana.

"Svrha konferencije jeste razmatranje finansijske podrške EU zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, u okviru predpristupnih fondova IPA, kako bi im se pomoglo u finansiranju sprovođenja reformi radi ispunjenja standarda EU", navedeno se u saopštenju švedskog predsedništva Unije.

Učesnici ove konferencije takođe će razgovarati i o načinima na koji te zemlje mogu da doprinesu efikasnijem pristupu tim fondovima i njihovom korišćenju, kao i o mogućnostima za poboljšanje modela i planiranja IPA.

"Evropska komisija je 14. oktobra predstavila paket proširenja, tako da je sada pravo vreme za razgovore koji povezuju sve aspekte proširenja, uključujući politički proces i finansijsku podršku kroz program IPA", izjavio je švedski državni sekretar za spoljne poslove Frank Belfrage, koji će, kako je najavljeno. otvoriti konferenciju.

Fondovi IPA nastali su 2007. godine i zamenili dotadašnje predpristupne instrumente, a cilj ovih fondova jeste pružanje podrške procesu reformi i postepenom usvajanju propisa i vrijednosti EU u zemljama koje žele da postanu članice EU.

Ukupni budžet od 2007. do 2013. godine iznosi 11,5 milijardi evra.
XS
SM
MD
LG