Dostupni linkovi

Zagreb mora ubrzati pripreme


Pawel Samecki, Foto: Enis Zebić
Pawel Samecki, Foto: Enis Zebić
Ubrzavanje priprema za korištenje kohezijskih fondova i nova zapošljavanja u državnoj upravi radi kvalitetne pripreme projekata - to su dvije preporuke s kojima povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Pawel Samecki zaključuje svoj dvodnevni posjet Hrvatskoj.

Europska komisija očekuje ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2012. godine, kohezijska sredstva namijenjena su državama članicama EU koje imaju bruto društveni proizvod (BDP) po stanovniku manji od 90 posto prosjeka Unije radi smanjivanja razlike među državama članicama, a Hrvatskoj je za 2012. i 2013. godinu osigurano kohezijskih sredstava u visini od 2,2 milijarde eura, kazao je Samecki.

„Radi se osjetnom povećanju osiguranih sredstava u budućnosti, pa Hrvatska mora obaviti niz priprema kako bi do kraja iskoristila ovaj financijski aranžman,“ poručio je europski povjerenik.
Radi se osjetnom povećanju osiguranih sredstava u budućnosti, pa Hrvatska mora obaviti niz priprema kako bi do kraja iskoristila ovaj financijski aranžman

Dvije godine je vro kratko razdoblje, kazao je Samecki i sugerirao Hrvatskoj da ubrza svoje pripreme za Europsku uniju.

Glavni prioriteti u Hrvatskoj su sufinanciranje programa u željezničkoj prometnoj infrastrukturi, unutarnjim plovnim putovima i u lukama i to sa naglaskom na proširenje transeuropskih prometnih koridora.

Samecki je prenio uvjeravanja hrvatskih vlasti da je osiguran novac za zapošljavanje novih djelatnika u državnoj upravi za korištenje ovih sredstava, i izrazio čuđenje nad niskom razinom financijske samostalnosti regionalnih vlasti u Hrvatskoj, koje bi u manjem postotku trebale sudjelovati u sufinanciranju ovih projekata.

Kako mu je rečeno, umjesto s lokalne razine, hrvatski dio financiranja doći će iz centralnog proračuna.
XS
SM
MD
LG