Dostupni linkovi

Topnički dnevnici, pa pregovori sa EU


pripremio: Goran Jungvirth

Na Haškom sudu je odlučeno kako će se početi održavati izvanraspravni sastanci izvan sudnice na kojima će se raspravljati o spornim dokumentima, topničkim dnevnicima koje od Hrvatske i dalje traži Haško tužiteljstvo zbog suđenja Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču optuženih po zapovjednoj odgovornosti za zločine tijekom i nakon akcije Oluja ’95. I dalje važući zahtjev Tužiteljstva za topničkim dnevnicima glavna je prepreka otvaranju daljnih pregovora između Hrvatske i Europske unije.

Nakon cjelodnevne rasprave, koja je na kratko zaustavila haško suđenje trojici hrvatskih generala, brojne strane u postupku nisu uspjele iznijeti sve detalje i zaključiti raspravu o napretku u prikupljanju dokumenata, pa je predsjedavajući sudac Alphons Orie predložio nastavak pravne polemike. Ali van sudnice jer kako je rekao, riječima sudske prevoditeljice, dio problema topničkih dokumenata spada u administrativna pitanja:

„Da, to je donekle pitanje administrativne prirode, a naravno sve što ostane sporno postaje sudsko pitanje jer mi govorimo o zahtjevima, o zapovijestima i o pitanju da li je Republika Hrvatska ispunila svoje obaveze i da li je postigla sopstvene ciljeve u tom pogledu.“

S pripremnim sastancima, kojima bi se trebalo ubrzati riješenje spora, započet će početkom sljedeće godine, a nakon toga zakazat će se novo sudsko ročište. Sve su strane prihvatile takvu proceduru, pogotovo Republika Hrvatska, barem prema riječima Gordana Markotića, ravnatelja uprave u Ministarstvu pravosuđa za suradnju sa Haškim sudom, koji je predvodio hrvatsko izaslanstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva obrane, unutarnjih poslova i Državnog odvjetništva:

„S obzirom da smo mi do sad isticali našu otvorenost i spremnost za sastanak sa predstavnicima i stručnjacima tužiteljstva, a s obzirom da smo glede ovih 158 kategorija proveli cjelovitu u kredibilnu istragu, mi izražavamo našu spremnost da nastavimo razgovor sa predstavnicima tužiteljstva, obrane kad je god to moguće, što prije - to bolje, jer u trenutačnoj situaciji Hrvatska trpi najveću štetu.“

Podsjetimo: zbog potraživanja topničkih dnevnika koji se tiču točke optužnice oko prekomjernog granatiranja područja Knina, hrvatska je policija protekli tjedan pretražila određene objekte i osobe, te oduzela značajan broj dokumenata. Predsjedavajući sudac Alfons Orie naložio je Hrvatskoj odmah zamrzavanje pregledavanja dokumentacije oduzete iz odvjetničkog ureda koji je surađivao na obrani generala Gotovine.

Nakon ovotjedne održane rasprave utvrđeno je da tužiteljstvo traži još 63 dokumenta. Tužitelj Alan Tieger potvrdio je kako je ipak prihvaćena tvrdnja Republike Hrvatske da neka dnevna izvješća topničkih skupina ne postoje, pa je sudac Orie konstatirao kako je zahtjev sada manji:

„U tom slučaju možemo da izbrišemo sa spiska polovinu ovih brojeva, nema više spora o tome, dakle. Ako je jedan dnevno slat, znači da ovaj drugi više nema razloga da stoji na spisku.“

S obzirom da su obje strane imale niz daljnjih argumenata tijekom cjelodnevne rasprave - zašto bi neke zapovjedi trebale postojati, a neke ne, sudsko vijeće je uvidjelo kako se radi o složenom problemu koji će se nastaviti postupno riješavati, ali na posebnim sjednicama koje neće ometati nastavak suđenja hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču. No ukoliko Hrvatska ne riješi što prije pitanje preostalih topničkih dokumenata koje tužiteljstvo već godina traži, neće moći ni dalje otvoriti pregovore s Europskom unijom u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, budući da to blokiraju zemlje poput Velike Britanije i Nizozemske.

* * *
Pročitajte ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Domaći tužioci i sudije nisu dorasli zadatku?

Mandat Haškog suda biće produžen još tri godine

BiH: Odluka o produženju mandata očekivana

* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG